Палестинската групировка "Хамас" заяви в четвъртък, че ако Международният съд издаде решение, призоваващо за прекратяване на огъня в ивицата Газа, палестинското движение ще го спазва. Но в същото време призова и Израел са отвърне със същото, съобщава "Ройтерс".

"Хамас" ще освободи всички израелски заложници в Газа, ако Израел освободи всички палестински затворници.

Това е заявил високопоставеният представител Осама Хамдан на пресконференция в Бейрут.

След повече от 100 дни война, премиерът Бенямин Нетаняху говори пред репортери, за да каже, че няма да отстъпи, докато "Хамас" не бъде унищожен. 

Отговорът на Нетаняху беше насочен към тези в Израел, които все повече твърдят, че двойните цели на войната за унищожаване на "Хамас" и освобождаване на заложниците, са несъвместими и че е необходимо прекратяване на огъня.

Има такива, "които твърдят, че победата е невъзможна. Аз напълно отхвърлям това. Израел под мое ръководство няма да направи компромис с по-малко от пълна победа над "Хамас"", каза Нетаняху на телевизионната пресконференция.

Роднини на заложници в събота разположиха лагер пред дома на Нетаняху, добавяйки към митингите през уикенда с искане да се направи повече за освобождаването на заложниците. Този уикенд демонстранти на митинга също призоваха за предсрочни избори, а в понеделник роднини на заложници нахлуха в сесия на парламентарна комисия в Йерусалим.

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс и неговият израелски колега ще се срещнат с представители на Катар през следващите дни за разговори относно втора потенциална сделка за заложници в Газа. 

Бърнс и шефът на израелската разузнавателна служба Мосад Давид Барнеа ще се срещнат с министър-председателя и външен министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани в Европа този уикенд.

Шефът на египетското разузнаване Абас Камел също ще участва.

Бърнс е участвал в подпомагането ни със сделката за заложници, която беше в сила и се опитваше да ни помогне да преследваме друга, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби пред репортери.

ЦРУ, което има политика да не разкрива пътуването на режисьора, отказваа да коментира на този етап срещата, оповестена първо от Washington Post.

Израел и "Хамас" напредват в преговорите за 30-дневно примирие в Газа

Израел и "Хамас" напредват в преговорите за 30-дневно примирие в Газа

Продължават атаките срещу Хан Юнис

Припомняме, че израелската армия бомбардира райони около две болници в главния южен град на Газа Хан Юнис в четвъртък, притискайки голям брой разселени хора.

Здравните власти в Газа казаха, че най-малко 50 палестинци са били убити в Хан Юнис през последните 24 часа, включително две деца при израелски въздушен удар, който удари жилищен дом.

Градът сега е обкръжен от израелските сили и е подложен на почти непрекъснат обстрел от въздуха и земята, казват жителите.

Палестински медици казаха, че израелските танкове са отцепили и обстрелвали цели около двете основни, все още функциониращи болници в града - Насър и Ал-Амал - като са хванали в капан медицински екипи, пациенти и разселени хора, укриващи се вътре или наблизо.

Израел предлага 2 месеца пауза в боевете с "Хамас"

Израел предлага 2 месеца пауза в боевете с "Хамас"

С цел да се освободят заложниците в Газа

Жителите казаха в сряда, че израелските съобщения, които ги предупреждават да напуснат зоните на огневата линия, са дошли едва след като операцията е била в ход и главният път от Хан Юнис вече е затворен.

В сряда ООН съобщи, че израелски танкове са ударили голям комплекс на ООН в Газа, приютяващ разселени палестинци, убивайки най-малко девет души и ранявайки 75. Но Израел отрече неговите сили да са отговорни, предполагайки, че "Хамас" може да е започнал обстрела.

Израел започна въздушна и сухопътна офанзива в Газа, след като бойци на Хамас нахлуха през границата на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки заложници, около 130 от които остават в плен.

Отговорът на Израел доведе до смъртта на повече от 25 000 души и предизвика тежка хуманитарна криза, като по-голямата част от населението на Газа изпитва остър недостиг на храна, вода, лекарства и гориво.