Етиопия предупреди, че боеприпасите, доставени на Сомалия, могат да влошат крехката ситуация със сигурността и да попаднат в ръцете на терористите, съобщава "Ройтерс".

Предупреждението идва ден, след като египетски военен кораб разтовари тежко въоръжение в столицата Могадишу. Това бе втората оръжейна пратка в рамките на месец след подписването на съвместен пакт за сигурност между Египет и Сомалия през август.

Етиопия, която е разположила хиляди войници в съседна Сомалия, които да се сражават срещу свързаните с "Ал Кайда" ислямистки бунтовници, влезе в спор със сомалийското правителство заради плановете му да построи пристанище в отцепническия регион Сомалиленд.

Спорът сближи Сомалия с Египет, който от години е в конфликт с Етиопия заради изграждането на огромен хидроязовир в Адис Абеба в извора на река Нил.

NYT: В Африка може да избухне нова голяма война

NYT: В Африка може да избухне нова голяма война

Червено море има стратегическо значение за световната търговия

Министърът на външните работи на Етиопия Тайе Астке Селасие изрази опасение, че доставката на боеприпаси от "външни сили ще изостри допълнително крехката сигурност и ще се окаже в ръцете на терористите в Сомалия".

Тайе направи изявлението си на среща в Ню Йорк с Розмари Ди Карло, заместник генерален секретар на ООН по изграждането на мира и политическите въпроси.

През януари Етиопия, която няма излаз на море, се съгласи да наеме 20 км брегова ивица от Сомалиленд - част от Сомалия, която претендира за независимост и функционира с ефективна автономия от 1991 г. - в замяна на евентуално признаване на нейния суверенитет.

В отговор Сомалия заплаши до края на годината прогони войските на Етиопия, които са там като част от мироопазващата мисия и съгласно двустранни споразумения, ако споразумението за пристанището не бъде отменено.

Сомалия ще се защити, ако Етиопия сключи незаконна пристанищна сделка

Сомалия ще се защити, ако Етиопия сключи незаконна пристанищна сделка

И се опита да създаде военноморска база в отцепилия се регион Сомалиленд