Египет отново отвори гранично-пропускателния пункт „Рафах", за да може палестинци да преминат на територията на палестинския анклав и съответно да го напуснат.

Пунктът „Рафах" е единствената възможност за жителите на блокираната ивица Газа да я напуснат.

Включително е задействат допълнителен екип, който да оформя документите, съобщава МЕНА, цитираната от световните агенции.

Както са съобщили египетските власти приоритет ще се дава на студентите, болни и възрастни хора, жени и деца, както и на работещи зад граница.

Миналата седмица пунктът бе отново затворен, след като недоволни палестинци извършиха нападение на пограничните власти и напрежението около пункта постоянно нарастваше.

Припомняме, в края на януари месец януари пунктът „Рафах" бе затворен в продължение на две седмици, след като палестинци бойци взривиха на няколко места разделителната стена.
Тогава няколко десетки палестинци успяха да преминат границата, за да се снабдят с гориво и храни. Ивицата Газа бе на границата на хуманитарна криза заради блокадата, наложена от Израел.

Практически почти всички напуснали тогава се завърнаха в анклава.

Съгласно международните договорености пропускателния пункт „Рафах" може да функционира само в присъствието на наблюдатели от Европейския съюз и при съгласието на Израел.