Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси в неделя призова новото твърдолинейно правителство на Израел да се въздържа от всякакви мерки, които биха могли да разпалят регионалното напрежение. Това поиска той в телефонен разговор, като поздрави премиера Бенямин Нетаняху за завръщането му на поста, съобщи АП.

Лидерите говориха дни след като новият кабинет на Нетаняху положи клетва, обещавайки в своите коалиционни насоки изграждането на селища в окупирания Западен бряг да стане основен приоритет.

Нетаняху положи клетва като премиер на Израел за шести път

Нетаняху положи клетва като премиер на Израел за шести път

Кабинетът му бе одобрен с гласовете на 63 от общо 120 депутати от Кнесета

Ал-Сиси също каза, че неговото правителство ще продължи усилията си за мир между Израел и палестинците. Това се казва в изявление на пресслужбата му. 

Кабинетът на Нетаняху каза, че двамата лидери са обсъдили египетско-израелските връзки и са подчертали "важността на насърчаването на мира, стабилността и сигурността в името на двата народа и за всички народи в Близкия изток".

Припомняме, че Нетаняху се върна на власт в четвъртък за безпрецедентен шести мандат като премиер на Израел, като застана начело на най-дясното и религиозно консервативно правителство в 74-годишната история на страната.

Разрастването на еврейските селища в окупирания Западен бряг може да увеличи вече влошаващото се напрежение между Израел и палестинците и да разстрои международната общност. По-голямата част от света смята, че селищата, построени на територии, търсени от палестинците, са незаконни и пречки за мира.

Нетаняху към ООН: Еврейският народ не е окупатор на собствената си земя

Нетаняху към ООН: Еврейският народ не е окупатор на собствената си земя

Срещу разследването за окупация, искано от ООН и палестинците

Той направи остро изявление срещу гласуването на Общото събрание на ООН, с което се иска от Международния съд (МНС) да даде становище относно израелската окупация на палестинските територии.

"Еврейският народ не е окупатор на собствената си земя, нито окупатор в нашата вечна столица Йерусалим и никаква резолюция на ООН не може да изкриви тази историческа истина", каза той във видеообръщение.

Палестинското външно министерство призова световната общност да наложи санкции на Израел заради окупацията на Западния бряг.

"Необходимо е международната позиция срещу нарушенията и престъпленията на израелската окупация да бъде обвързана със серия от възпиращи санкции", се казва в изявление на външното министерство.

Палестинското външно министерство отбеляза, че Нетаняху носи лична отговорност за резултатите от изпълнението на споразуменията с коалиционните си партньори".

Палестина пак иска санкции срещу Израел

Палестина пак иска санкции срещу Израел

Ескалация на напрежението

През ноември, вече бившият израелският премиер Яир Лапид призова световните лидери да блокират палестинското искане в ООН за консултативно мнение от Международния наказателен съд (МНС) относно израелската окупация.

Резолюцията, одобрена от комисия на ООН в началото на ноември, изисква от Международния наказателен съд "спешно" да се произнесе по "продължителната окупация, заселването и анексирането на палестинската територия" от Израел, които според нея нарушават правото на палестинците на самоопределение.

Израел превзе Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим - области, в които палестинците искат да създадат своя държава, във война през 1967 г.

"Тази резолюция е резултат от съгласувани усилия да се дискредитира Израел, да се дискредитират законните ни опасения за сигурността и да се делегитимира самото ни съществуване", писа Лапид в писмото.