Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси предупреди, че армията на страната ще защити страните от Персийския залив, ако са изправени пред пряка заплаха от която и да е страна.

Изявлението на Сиси беше направено, след като вторият кръг от възобновените санкции на САЩ срещу Иран влязоха в сила вчера. Санкциите удариха повече от 700 иранци и компании, като са насочени основно към петролния, банковия и корабоплавателния сектор на Ислямската република.

Ако сигурността на Персийския залив е "изложена на опасност или пряко застрашена", както президентът на страната, така и египетският народ "ще приемат мобилизирането на египетските въоръжени сили, за да защитят нашите братя", подчерта Сиси.

Запитан за санкциите на САЩ срещу Иран, египетският държавен глава посочил, че "нестабилността засяга всички нас".

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон очаквал всички страни в крайна сметка да ограничат до нула вноса на петрол от Иран. В същото време Вашингтон временно изключи осем страни от санкциите върху вноса на петрол от Иран. Те включват Китай, Индия, Южна Корея, Япония, Италия, Гърция, Турция и Тайван.

На 8 май американският президент Доналд Тръмп обяви, че оттегля Вашингтон от ядреното споразумение, сключено през 2015 г., като също така обеща отново да наложи санкции срещу Техеран, които бяха отменени съгласно споразумението. Първият кръг от санкциите бяха наложени през август.

Други страни, подписали споразумението, включително Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия се борят да запазят споразумението и да намерят начин да заобиколят американските санкции, които също така застрашават чуждестранните компании, които правят бизнес с Ислямската република.