В навечерието на парламентарните избори властите в Египет спряха излъчването на 12 телевизии, съобщава lenta.ru.

Според най-големия оператор в Египет на сателитна телевизия NileSat, излъчването на 12-те телеканала е спряно заради нарушения на лиценза на излъчване. Още 20 телевизии, които се разпространяват от NileSat, са получили предупреждение за нарушение на правилата.

Агенцията припомня, че в началото на октомври египетските власти спряха от ефир 17 телевизии, обвинени за нарушени лицензи. Според аналитици обаче тези действия на властимащите са свързани с предстоящите парламентарни избори. Дата за тях все още не е определена, но според някои източници това ще стане в края на месец ноември.

Като част от подготовката за изборите, по неофициални данни, са приети и нови правила, въведени за компаниите, занимаващи се с изпращането на масовите съобщения на мобилните оператори - т. нар. SMS - агрегатори, за които са въведени специални лицензи, за да могат да осъществяват дейността си.

Освен това в борбата за гласове в предстоящите избори се свързват е серия от арести на асоциирани членове на египетското опозиционно движение "Мюсюлмански братя".

През последните няколко дни са задържани около 150 от членовете му.

Дейността на "Мюсюлманските братя" е официално забранена, но представители на движението планират да участват в изборите като независими кандидати.