Демонстранти замерваха с камъни и бутилки кортежа на министър-председателя на Египет -  Хишам Кандил, като не му позволиха да премине през площад „Тахрир" в центъра на Кайро, съобщи Би Би Си.

След инцидента Кандил заяви, че е бил атакуван от „хлапаци и размирници".

Полицията, охраняваща президентския дворец, намиращ се в района „Ал Итихадия" на Кайро, отново е употребила сълзотворен газ срещу протестиращите, които тази вечер се опитаха да щурмуват сградата.

Няколкостотин души се приближиха до стените на резиденцията и започнаха да хвърлят срещу нея камъни и бутилки със запалителна смес.

Участниците в протеста настояха за разпускане на ислямското движение „Мюсюлмански братя" и оставка на министъра на вътрешните работи.

Фронтът за национално спасение, който е най-влиятелната организация на светската опозиция, поиска президентът Мохамед Мурси да бъде съден заради продължаващите кръвопролития в египетските градове.

Фронтът настоява за разследване на убийствата и репресиите срещу гражданите на Египет. Провеждане на справедлив съдебен процес срещу отговорните лица и преди всичко срещу президента и министъра на вътрешните работи  (Мохамед Ибрахим - б. р.)" - се казва в изявление на  Фронта за национално спасение, прието на закрито заседание на организацията в съботния ден.

В документа се посочва, че фронтът няма да участва  в преговори с властите в условията на непрестанни кръвопролития. Като условия за започване на диалог се посочват отмяна на новата конституция, разпускане на горната камара на парламента и реформиране на ислямското движение „Мюсюлмански братя".

Миналата вечер няколко хиляди жители на Кайро също протестираха до президентския дворец и хвърляха срещу сградата самоделни запалителни бомби. От попадналите в резиденцията петарди се разгоря пожар.

Полицията разгони протестиращите с водни струи и сълзотворен газ. По околните улици беше  разположена бронирана военна техника. Един човек загина, а над 50 бяха ранени.