Министърът на външните работи на Египет Набил  Фахми призова населението на страната към спокойствие, в интервю пред Би Би Си.

Изявлението му беше направено на фона на  продължаващите размирици. В събота, 27 юли, при сблъсъци между силите на реда и привърженици на сваления президент Мохамед Морси в Кайро  загинаха най-малко 760 души. През неделния ден в страната  бяха убити двама души.

Набил Фахми заяви, че всички страни трябва „да прекратят призивите към насилие и да избягват насилието".

Междувременно привържениците на Морси продължават протеста си при една от джамиите в Кайро.

Временно изпълняващият президентските функции Адли Мансур предостави на премиера правото да дава военни заповеди за арести на цивилни лица по време на сблъсъците

В кореспонденция на  Би Би Си от Кайро се посочва,  че има предположения, че силите за сигурност ще разпръснат протестиращите ислямисти при джамията Рабаа ал Адавия.

Министърът на вътрешните работи нееднократно отправя предупреждения, че тези, които откажат да се приберат по домовете си, ще бъдат накарани на да го направят от силите на реда.

Няколко хиляди привърженици на Мурси обаче отказаха да се подчинят на призива за спиране на протестите. След протеста край джамията, те отидоха при военните казарми в Кайро.

Военните не се намесиха, въпреки заявленията, че демонстрантите ще бъдат разпръснати.

През уикенда 10 въоръжени ислямисти бяха убити от служители на силите за сигурност. Други 20 бяха арестувани.