Египетският активист Ахмед Дума, водеща фигура във въстанието в страната през 2011 г., който прекара последното десетилетие зад решетките, излезе на свобода в събота след президентска амнистия, съобщи АФП.

Дума, който сега е на 37 години, е водещ активист във въстанието през 2011 г., което свали дългогодишния президент Хосни Мубарак. Той е арестуван по време на мащабните репресии, последвали свалянето от армията през 2013 г. на Мохамед Морси, ислямисткия президент, избран след въстанието.

"След 10 години в затвора ми се иска да мога да кажа, че съм щастлив, след като ме освободиха, но отлагам всякакви празненства, докато всички не получат свобода", каза Дума, след като напусна затвора "Бадр" в покрайнините на Кайро - съоръжение, което многократно е критикувано за лошите си условия.

"Иска ми се скоро да можем да празнуваме."

Първоначално през 2015 г. Дума беше осъден на 25 години затвор за сблъсъци със силите за сигурност, но през 2019 г. присъдата беше намалена на 15 години.

По-късно същата година висшият апелативен съд на Египет потвърждава намалената присъда, както и глобата от шест милиона египетски лири (372 000 долара по онова време).

През 2021 г. Дума публикува сборник със стихотворения, написани по време на престоя му в изолатора.

Сборникът е представен на тазгодишния Международен панаир на книгата в Кайро, преди бързо да бъде изтеглен от "съображения за сигурност".

В едно от стихотворенията си от затвора Дума пише: "Няма време за депресия, няма възможност за тъга, потопът бушува".

Ключови активисти от революцията остават зад решетките, включително британско-египетският продемократичен блогър Алаа Абдел Фатах, който е прекарал по-голямата част от последното десетилетие в затвора.

След свалянето на Морси властите събраха хиляди продемократични активисти, както и ислямисти, в масови арести, които предизвикаха международно осъждане.

Египет помилва правозащитник

Египет помилва правозащитник

Ден, след като получи 3-годишна присъда

Защитникът на правата на човека Хосам Бахгат приветства помилването на Дума, но заяви, че решението е взето "без никаква прозрачност или разбиране защо някои хора са избрани, а други са пренебрегнати".