Механизмът за ранно предупреждаване, който се оказа неефективен при енергийната криза в началото на 2009 г. между Русия и Украйна, трябва да бъде преразгледан.

Необходими са повече действия за предотвратяване на бъдещи прекъсвания на газоподаването.

Това са две от исканията на депутатите към Европейската комисия, включени в приета днес резолюция.

Те смятат също, че трябва да бъдат развити капацитетите за съхранение на газ, както и да бъдат подобрени взаимовръзките между мрежите.

В резолюцията Европейският парламент повтаря своят призив за създаване на обща европейска външна политика в областта на енергетиката.

Развиването на мрежата от кореспонденти за енергийна сигурност (NESCO) трябва да спомогне за избягването на бъдещи прекъсвания на доставките, се казва още в документа.

В тази връзка депутатите приветстваха споразумението за финансиране на инфраструктурни проекти като част от Европейския план за икономическо възстановяване, който е на стойност 250 млн. евро. Те подкрепиха и идеята за предоставяне на Европа на нова европейска „супермрежа" за електричество и газ.

Според депутатите обаче комисията трябва да предприеме незабавни мерки срещу действията за враждебно придобиване на дружества на енергийния пазар на ЕС от страна на "непрозрачни" чужди субекти.

 Те дават за пример неотдавнашното придобиване от „Сургутнефтегаз" на дял в унгарското енергийно дружество „MOL" и CENTREX, който наскоро придоби дял от 20% в австрийската компания „Baumgarten".

ЕС трябва да води тесен диалог с ключовите доставчици на енергия, но не и за сметка на въпросите относно правата на човека, се подчертава в резолюцията.

Депутатите посочват, че свързването на ЕС с новите газови находища в Близкия изток и Каспийския район "по начин, независим от всички дружества и тръбопроводи", е сред приоритетите на парламента.

Във връзка с придобиване на по-голяма независимост от доставките от Русия, ЕП поздравява правителствата на Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция за подписването на 13 юли 2009 г. на междуправителственото споразумение относно правната рамка на проекта за тръбопровод „Набуко".

Същевременно депутатите настоятелно призовават дружествата и държавите членки в тясно сътрудничество с Комисията да обезпечат първоначалните споразумения с потенциални доставчици, които да осигуряват снабдяване на тръбопроводите.

Резолюцията приветства също така напредъка по инициативата „DESERTEC", която ще използва огромния потенциал за генериране на слънчева енергия в Близкия изток и Северна Африка.