Европейската комисия не изключва възможността да предприеме мерки срещу Унгария във връзка с решението на парламента на страната за предоставяне на извънредни правомощия на премиера Виктор Орбан за неопределен период в контекста на пандемията на коронавирус. Това обяви ръководителят на EK Урсула фон дер Лaйен в петък в интервю за френската радиостанция "Европа 1", цитирана от ТАСС.

"Редица държави от ЕС взеха спешни мерки в рамките на пандемия и разбирам техните действия. Но тези мерки трябва да бъдат ясно дефинирани и проектирани за ограничен период, а също така насочени единствено към защита на здравето на гражданите и предприемане на спешни мерки за борба с вируса."

В Унгария журналистите притеснени да не свършат в затвора

В Унгария журналистите притеснени да не свършат в затвора

Друга част от закона предвижда до пет години затвор за разпространение на дезинформация по време на пандемията

В същото време тя подчерта, че Европейският съюз "отблизо следи тази ситуация и новото законодателство, което е прието в Унгария".

"Ако е необходимо, ние сме готови да действаме, тъй като трябва да се гарантира, че мерките, предприети от държавите, са пропорционални на ситуацията и ограничени по продължителност. И по-специално, те трябва да бъдат контролирани от парламента. Водим диалог с унгарското правителство по тези въпроси, но, повтарям, ако е необходимо, аз съм готов да предприема необходимите мерки", добави ръководителят на Европейската комисия.

Унгарското национално събрание, в което две трети от гласовете принадлежат на управляващата партия FIDES-Унгарски граждански съюз, на 30 март предостави на министър-председателя извънредни правомощия за неопределено време на фона на борбата срещу разпространението на коронавирус. Ръководството на ЕС осъди това решение.

Унгария отговори остро на Урсула фон дер Лайен

Унгария отговори остро на Урсула фон дер Лайен

"Типичен пример за политически двойни стандарти"