Унгарски журналисти обявиха, че новият закон, който се предполага, че трябва да се бори с коронавируса, ще затрудни още повече отразяването на пандемията от тях и дори са заплашени от затвор за работата им, пише "Гардиън".

Унгария отговори остро на Урсула фон дер Лайен

Унгария отговори остро на Урсула фон дер Лайен

"Типичен пример за политически двойни стандарти"

Мерките, приети от парламента на Унгария в понеделник, са остро критикувани от опозицията и от Брюксел. Те дават власт на премиера Виктор Орбан да управлява с укази. Друга част от закона предвижда до пет години затвор за разпространение на дезинформация по време на пандемията.

Журналисти в централноевропейската страна се оплакаха, че новият закон вече е използван, за да се спре достъпът им до информация и понякога дори са заплашвани.

Премиерът на Гърция обвини Унгария в "авторитарен опортюнизъм"

Премиерът на Гърция обвини Унгария в "авторитарен опортюнизъм"

Настоява да се управлява демократично

Журналист в Будапеща, който е пожелал анонимност заради ситуацията в страната, разказа, че е телефонирал на болница през уикенда, за да провери информация за група лекари, които са се заразили с коронавирус.

Няколко минути по-късно PR на болницата ми се обади и попита дали е добра идея да питам за това, ден преди правителството да прокара закона, разказа журналистът.

Журналист от вестник Magyar Hang съобщи, че от приемането на закона в началото на седмицата са се увеличи заплашителните коментари в социалните мрежи или в имейли, в които се предупреждават, че ще свършат в затвора. Журналистите също се притесняват, че може да се увеличат съдебните искове срещу тях и да изпаднат в много тежка финансова ситуация.

Унгария е на предпоследно място в ЕС по медийна свобода, според "Репортери без граници".

Демокрацията в Унгария под карантина: Виктор Орбан получи власт за безсрочно управление с укази

Демокрацията в Унгария под карантина: Виктор Орбан получи власт за безсрочно управление с укази

Законодателството е остро критикувано от унгарската опозиция,

Говорител на правителството защити закона и поясни, че е в отговор на тенденциозно разпространяване на фалшива информация и изопачаване, които могат да попречат на властите в борбата срещу разпространението на вируса.

Повечето независими журналисти в Унгария не вярват, че законът ще доведе до масови арести, но въпреки това са дълбоко разтревожени.

16 страни членки на ЕС излязоха с декларация, в която изразяват притеснението си от унгарските мерки, но в текста не включват думата "Унгария".

В Унгария има 623 заразени с коронавирус, а 26 са починали.