Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обвини Унгария в "авторитарен опортюнизъм" заради действията на управляващите в страната, които позволиха на правителството да управлява с укази за неопределено време заради кризата, породена от новия коронавирус, съобщава "Политико".

Мицотакис, чиято управляваща партия "Нова демокрация" е част от Европейската народна партия (ЕНП) заедно с управляващата унгарска партия "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан, настоя, че парламентите трябва да останат отворени по време на пандемията и призова други държави да не следват примера на Унгария.

Демокрацията в Унгария под карантина: Виктор Орбан получи власт за безсрочно управление с укази

Демокрацията в Унгария под карантина: Виктор Орбан получи власт за безсрочно управление с укази

Законодателството е остро критикувано от унгарската опозиция,

"Ще настоявам върху демократичната практика, отхвърляйки всякакви авторитарни ограничения, както за съжаление се случи наскоро в една страна член на Европейския съюз - Унгария. Когато се пренебрегва институционалният диалог, лъжите, слуховете и измамата се засилват", изтъкна Мицотакис.

Той добави: "Нашият път не може да бъде обект на разисквания и винаги е този на истината и парламентарната демокрация."

Междувременно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен изрази безпокойство относно извънредното законодателство в Унгария, което предостави на десния популист Орбан широки правомощия.

Орбан наложи нови ограничения в Унгария

Орбан наложи нови ограничения в Унгария

Към момента в Унгария има потвърдени 300 случая на коронавирус и 10 починали

Въпреки че каза, че страните от ЕС може да имат необходимост от взимането на извънредни мерки за справяне с пандемията, тя подчерта: "Обезпокоена съм, че някои мерки отиват твърде далеч - и съм особено обезпокоена за ситуацията в Унгария."

Унгарският парламент, доминиран от "Фидес", предостави на премиера правомощието да управлява с укази, докато правителството му реши, че кризата с коронавируса е приключила.

Законодателството за извънредното положение заплашва включително журналистите със затвор, ако публикуват "фалшиви новини" относно вируса, като правителството по свое усмотрение ще решава кое е "фалшива новина".

Германия настоя всички страни в ЕС да спазват върховенството на закона

Германия настоя всички страни в ЕС да спазват върховенството на закона

Критика като минимум към Орбан и Унгария