Унгарският премиер Виктор Орбан обяви нови ограничения на придвижването в страната, съобщават местни медии.

От утре за две седмици унгарците ще могат да напускат домовете си само по работа или при неотложни случаи, което е в съответствие с действията на много други европейски страни.

България и Унгария договориха 8-часов коридор

България и Унгария договориха 8-часов коридор

Времевият график е от 21.00 до 5.00 часа

Хората на възраст над 65 г. ще могат да посещават хранителните магазини и аптеките само между 09,00 часа и обяд. По време на тези часове хората на под 65-годишна възраст не могат да пазаруват.

Орбан каза, че за момента се въздържа от налагане на пълна блокада. Хората все още могат да спортуват, но само ако има социална дистанция.

Увеличение на случаите на коронавирус в Австрия, Чехия, Прибалтика, Хърватия, Словакия и Унгария

Увеличение на случаите на коронавирус в Австрия, Чехия, Прибалтика, Хърватия, Словакия и Унгария

лучаите на заболели с коронавирус в Австрия се увеличиха със 796 за 24 часа до 5282

Унгарският лидер добави, че хората трябва да поемат отговорност и че мерките изискват доброволно сътрудничество, въпреки че той предупреди, че могат да се налагат глоби до 500 000 унгарски форинта (около 1400 евро) при нарушения.

Към момента в Унгария има потвърдени 300 случая на коронавирус и 10 починали.

В Унгария обмислят да позволят на Орбан да управлява с укази

В Унгария обмислят да позволят на Орбан да управлява с укази

Новият законопроект също предвижда до 5 г. затвор за всеки

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 465 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 21 000. Регистрирани са случаи в 199 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 530 000 случая и над 24 000 починали в 176 държави, възстановили са се около 122 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".