Има общо решение между България и Унгария за бързи транзитни коридори за стоките от първа необходимост. Новината съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след среща с унгарския си колега Петер Сиярто по отношение на мерките срещу коронавируса.

Тя благодари на унгарския си колега за безпроблемното преминаване на българските граждани през Унгария. Успяхме да намерим трайно решение с времеви график между 21 вечерта до 5 часа сутринта, за да може хората да се приберат. Вече няма напрежение, хората знаят за този времеви диапазон, увери Захариева.

По думите й е много важно да има общоевропейско решение за бързи транзитни коридори за стоките от първа необходимост - хранителни стоки медицинска техника, лекарства, маски и респиратори.

България била първата, която усетила предизвикатествата пред това да има бързо придвижване на транспортните стоки и гражданите до страната ни, припомни Захариева. Предизвикателството остава на границата между България и Турция. Страната ни ще направи всичко възможно да не се стигне до блокиране на стоките, които преминават от Европа към Турция и обратно, увери Захариева.

Мерките, които предприемат двете външни министерства за осигуряването на прибирането на туристите до България и Унгария, са във връзка с тясна координация и взаимопомощ между двете държави.

"Зелени" коридори за доставки искат международните превозвачи

"Зелени" коридори за доставки искат международните превозвачи

Тираджиите са изнервени заради опашките по границите

Захариева призова службите на ЕС да бъдат също по-активни в координацията за прибиране на европейските граждани от всички кътчета на света. Тя приела поканата на унгарския си колега да бъде в Будапеща през октомври месец, за да се отбележи честването на българо-унгарското приятелство.

"Важно е подобряване на координацията на ниво Европейски съюз. Аз вярвам, че можем да преодолеем коронавируса, но е важно какви послания даваме на света", каза още Захариева.

Унгарският вицепремиер Петер Сиярто допълни, че това е един рядък случай, когато двама външни министри могат да се срещат. България и Унгария във всяко едно отношение в рамките на ЕС заемат едно становище, подчерта той и посочи, че становищата имат голямо значение в такива трудни времена като днешните.

По отношение на коронавируса изразихме солидарността си и се съгласихме, че всяко правителство и всяка държава има двойна отговорност по въпроса. Трябва да защитим собствените си граждани, тяхното здраве и в същото време да осигурим постоянно зареждане на страната си за работата на икономиката. Затова трябва стоките и техният оборот да вървят безпроблемно и всеки да ги осигури, каза Сиярто.

Силна подкрепа в ЕС за затваряне на външните граници и „зелени коридори“ в общността

Силна подкрепа в ЕС за затваряне на външните граници и „зелени коридори“ в общността

Лидерите проведоха телеконференция...

Стоките трябва да минават без проблем през границите на страните ни с намалено чакане на границите, за да стигнат навреме. Трябва повече европейска помощ и координация между страните по въпроса. На европейско ниво трябва да се осигурят европейските коридори за хората, които искат да стигнат до домовете си. Унгария осигурява безпроблемно преминаване на стоките през страната, категоричен беше унгарският външен министър.

Транзитните коридори работят добре, увери унгарският външен министър и посочи, че се пускат толкова камиони и автомобили колкото могат да напуснат Унгария. "Границата на Унгария може да бъде премината само легално и затова е построена ограда на границата със Сърбия и Хърватия, защото от там идва нелегалният поток от мигранти", каза още Петер Сиярто.

Двамата външни министри постигнали съгласие и по отношение на миграцията. Въпросът получава голямо значение в момента, защото нелегалното масово преминаване на вълни мигранти оттук нататък не само е културен и национален риск, но и представлява много голям здравен риск. Непроверените миграционни вълни в този период на коронавирус са безпрецедентен риск за Европа, предупреди Сиярто, който също е на мнение, че трябва да се защитят външните граници на ЕС.

"Докато от Европа ни се карат, ние взехме едно изключително важно решение, когато ние и вие построихме оградата на външната граница на ЕС. Ще защитим Унгария и външната граница на ЕС, както и вие ще го направите. Съгласни сме, че трябва да се договорим с Турция, защото без едно трайно споразумение с Турция натискът върху нас от тази граница ще бъде непосилен", отбеляза унгарският външен министър.

В заключение той посочи, че българите и унгарците се борили много за разширяването на ЕС и преди няколко дни стигнали до един успех - започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС.

Български автомобили минават границите на Унгария само нощем

Български автомобили минават границите на Унгария само нощем

МВнР работи за "зелен коридор" за български ТИР-ове от Италия през Словения, Хърватия и Сърбия