Страните от ЕС подкрепиха предложението на ЕК за ограничаване на пътуванията през външните граници на общността, които не са наложителни. Това съобщи в Брюксел председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен след телеконференцията по мерките срещу коронавируса, в която участваха лидерите на държавите от общността.

Припомняме, по-рано беше съобщено, че се обсъжда предложение за прекратяване на такива пътувания като временна мярка в рамките на един месец.

"Една от темите, които обсъдихме, беше прилагането на временни ограничения за преминаване на външните граници. Получихме голяма подкрепа от страните-членки, затова сега от тях зависи изпълнението на това решение. Те заявиха, че ще го направят незабавно и това е добре. Имаме общ и единен подход по отношение на външните граници." -отбеляза Урсула фон дер Лайен.

Същевременно тя подчерта, че държавите от ЕС трябва да положат всички необходими усилия, за да се отблокира транспортът през вътрешните граници в общността, където заради мерките на страните срещу пандемията са блокирани много хора и превози.

"Трябва да се убедим, че всички тези хора ще могат да се приберат вкъщи, че ще получат нашата подкрепа за това. Важно е също да се реши проблемът с огромните задръствания и да се осигури свободното преминаване на стоките. Тези мерки трябва да са бързи. Тези стоки са необходими за функционирането на вътрешния ни пазар." - подчерта председателката на ЕК.

Борисов чака час от Брюксел, за да затвори границата

Борисов чака час от Брюксел, за да затвори границата

Всички български шофьори ще бъдат прибрани

Тя посочи, че лидерите на страните от общността са подкрепили идеята за създаването на т. нар. "зелени коридори" през вътрешните граници на ЕС.

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел от своя страна изрази надежда, че ограничаването на движението през външните граници ще стане колкото може по-бързо.

"Трябва да стане възможно най-скоро. Днес ние призовахме всички страни-членки да подкрепят това предложение и да приемат тези ограничителни мерки за пътуванията, които не са наложителни. Сега страните имат ангажимента да изпълнят тези предложения на ЕК." - отбеляза той.