След като в целия свят се въвеждат спешни мерки и извънредно положение, Германия призова всички страни от Европейския съюз да спазват принципа на върховенството на закона, съобщава "Гардиън".

Демокрацията в Унгария под карантина: Виктор Орбан получи власт за безсрочно управление с укази

Демокрацията в Унгария под карантина: Виктор Орбан получи власт за безсрочно управление с укази

Законодателството е остро критикувано от унгарската опозиция,

Настояването на Германия идва два дни, след като дяснопопулисткият премиер на Унгария Виктор Орбан пое огромни нови правомощия, за да отговори на пандемията от коронавируса. Новото законодателство дава право на Орбан да управлява за неопределено време с укази, докато правителството не обяви край на извънредното положение.

Орбан наложи нови ограничения в Унгария

Орбан наложи нови ограничения в Унгария

Към момента в Унгария има потвърдени 300 случая на коронавирус и 10 починали

Улрике Демер, говорителка на германския канцлер Ангела Меркел, настоя: "Ние имаме много ясни принципи на върховенството на закона в ЕС и те трябва да се спазват от всички страни членки. Ценностите, върху които е изграден съюзът, са зачитането на човешкото достойнство, свободата, равенството, върховенството на закона и зачитането на правата на човека. ЕС функционира като общност на ценности, само ако тези ценности се спазват и защитават от всички."

Изявлението на Демер повтаря подобни коментари, направени вчера от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен в "Туитър".

Припомняме също, че българското правителство поиска дерогация на Европейската конвенция за правата на човека по време на извънредното положение, което означава временно несъобразяване с изискванията на евроконвенцията по отношение на правата на човека.