В понеделник ЕК разпространи резултатите от проучване, проведено между 28 хил.  граждани на съюза, според което
94 на сто от европейците, пътуващи в чужбина, ограничават използването на мобилните си телефони
заради скъпия роуминг.

Анкетата е част от кампанията на Брюксел за премахване на таксите при разговори зад граница. Данните от нея показват, че все още 28% от запитаните напълно изключват своя мобилен телефон, когато отидат в друга страна, а само 8% го ползват в същата степен, както в собствената си страна. Трима от всеки 10 ползватели никога не са телефонирали по време на пътуване в друга страна, предпочитайки да изпращат кратки текстови съобщения. 47% от запитаните заявяват, че никога не биха използвали мобилен интернет в друга страна.

„Честно казано, аз съм шокирана от тези данни. Те показват, че трябва да довършим започнатото и да премахнем таксите за роуминг. Потребителите ограничават до пределна степен използването на своя телефон, което води до загуби както за пътуващите, така и за телекомуникационните компании, а и за разработчиците на приложения. Роумингът е безсмислен в условията на единен пазар и е проява на икономическа лудост", заяви след публикуването на резултатите заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус.

Изчисления на Брюксел показват, че прилаганото ценообразуване всяка година ощетява около 300 млн. ползватели на мобилни услуги, които пътуват зад граница. Поради тази причина, с предложение от септември миналата година, комисарите настояха да се създаде единен пазар за телефониране и за пренос на данни, съгласно който трябва до 2016 г. таксите за роуминг за целия Европейски съюз напълно да отпаднат. От юли 2014 г. клиентите ще имат право да се откажат от своя национален оператор, когато пътуват в чужбина и да ползват по-евтини роуминг услуги от местен оператор.

След обявената през 2008 г. „война с роуминга" в ЕС, за малко повече от шест години допълнителното таксуване бе намалено с 91 процента. Въпреки чувствителното понижение, наличието му и към днешна дата продължава да възпира европейците от използването на мобилни услуги зад граница. Като основен проблем остава и неоправдано големият размер на начисленията за разговори в роуминг от европейски страни, които не са членки на съюза.