Европейската комисия прие своя годишен доклад за стратегията за политиката на разширяване на ЕС.

Според него Турция продължава в достатъчна степен да изпълнява политическите критерии от Копенхаген. Въпреки това прогреса на реформите бе ограничен през 2008г.

Правителството е постигнало законов напредък в областите - свобода на изразяването и засилването на правата на собственост на не-мюсюлманските религиозни общности.

След като Турция предотврати политическата криза, свързана с делото в Конституционния съд срещу управляващата партия, страната трябва да поднови процеса на политически реформи.

Липсата на диалог и компромисен дух между основните политически партии има отрицателен ефект върху функционирането на политическите институции и реформи.

Турция продължава да е обект на атаки от ПКК, която е в списъка на ЕС с терористични организации.

В момента е нужна стройна и пълна програма за политически реформи, особено по отношение на реформите на конституцията, съдебната реформа.

Освен това са необходими значими усилия в повечето области, свързани с политическите критерии, съобщи Европорталът.

Страната е отбелязала напредък в изравняването с правната рамка на ЕС в редица области, особено в главите транс-европейски мрежи, енергетика, наука и технологии.

Умерен напредък е постигнат в областта на финансовия контрол - в някои области е постигнат добър напредък, но в други като земеделие, рибарство, ветеринарна политика, държавна помощ, правосъдие и вътрешни работи, е нужен допълнителен прогрес.

Общият административен капацитет на Турция трябва да се подобри.

Поради неспазването от турска страна на задълженията по споразумението от Анкара, през 2006г. ЕК реши да замрази осем глави, но да продължи преговорите по останалите въпроси