Преждевременно е да се говори за създаването на европейски въоръжени сили, коментира говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, съобщават "Ройтерс" и "РИА Новости".

"Не мисля, че придобиването на идентичност на ЕС в отбраната започва с армия на ЕС, а чак след това да започнем с цялата подготвителна работа. Ние трябва да започнем с последното и в даден момент, вероятно в края на този процес ще можем да видим това, което някои вече описват като армия на ЕС", обяснява Схинас в Брюксел.

Според него, за да бъде "европейската идентичност в отбраната по-смислена и агресивна в това трудно геополитическо време", е необходимо да се започне с двойни усилия в областта на специализираните изследвания, закупуването на военно оборудване и техника и разпределение на подходящи финансови ресурси.

Представителят на Европейската комисия обясни, че изпълнителният съвет на Европейския съюз приветства изявлението на френския президент Еманюел Макрон, което е "напълно съвместимо с нашата работа".

Макрон коментира по-рано пред по радио "Европа 1" създаването на "изцяло европейска армия", независима от Съединените щати. Френският президент обясни, че в момента Европа е изправена пред многобройни опити за намеса в нейните вътрешни демократични процеси и киберпространство.

Макрон подготвя Европа да се защитава от Китай, Русия и САЩ

Макрон подготвя Европа да се защитава от Китай, Русия и САЩ

Трябва да сме наясно кои сме и през какво минаваме, трябва ни и общоевропейска армия