Френският президент Еманюел Макрон вярва, че Европейският съюз трябва да се защитава срещу Китай, Русия и Съединените щати. Той коментира това пред Europa1 и допълни, че в тази връзка е необходимо създаването на общоевропейски въоръжени сили.

"Когато погледна Европа днес, виждам, че тя става все по-фрагментирана, погледнете света, в който живеем, и вие ще видите авторитарни сили, които все повече са активни и се превъоръжават, както и в граничните райони на Европа. Атакуват киберпространството и се намесват в нашия демократичен живот. Ние трябва да се защитаваме от Китай, от Русия и дори от Съединените щати", обяснява френският президент.

САЩ и Китай говорят за "война", но са твърде икономически взаимосвързани

САЩ и Китай говорят за "война", но са твърде икономически взаимосвързани

Не е невъзможно, но може да се случи от неразбиране или лоша комуникация

Русия "може и да действа заплашително" отвъд европейските граници, но Макрон подкрепя диалога с Москва. 

"Светът, в който живеем, е опасен, както показва все по-голям брой конфликти, но страховете не трябва да бъдат разпалвани, трябва да сме наясно кои сме ние и през какъв период минаваме", добави френският президент.

Той обръща внимание на "приликата на положението в Европа с 30-те години на миналия век. Две неща много напомнят на този период - фактът, че сме засегнати от силна икономическа и финансова криза, която поставя страните в извънредно сериозна социална криза ... В същото време се наблюдава увеличаване на национализма, който се възползва от страховете, предизвикани от кризата и последвала ярост срещу Европа, която се смята за ултралиберална, за която се твърди, че не защитава правата на хората", коментира Макрон.

Две трети от европейците гледат с носталгия към миналото

Две трети от европейците гледат с носталгия към миналото

И не вярват в интеграцията на мигрантите

Френският лидер обясни, че Европа трябва да създаде свои собствени въоръжени сили.

"Няма да бъдем в състояние да защитим европейците, ако не вземем решение да създадем истинска общоевропейска армия ... Трябва да имаме Европа, която да е по-способна да се защитава независимо, независимо и от Съединените щати, да действа по по-суверенен начин", добави той.

ЕС призова САЩ и Русия да запазят ядрения договор

ЕС призова САЩ и Русия да запазят ядрения договор

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие е опора на европейската отбрана

Макрон добави и че Съединените щати ще изложат на риск Европа, като напускат Договора за ядрено разоръжаване с Русия. Френският президент припомни, че споразумението е сключено след сериозна ракетна криза от средата на 80-те години на миналия век в Европа

"Когато видях, че американският президент Доналд Тръмп каза преди няколко седмици, че се е оттеглил от сключения важен договор за разоръжаване, си спомних за сериозната ракетна криза от средата на 1980-та година в Европа и ми е ясно, че основната жертва в този случай е Европа и нейната сигурност и аз не преувеличавам, аз обективно погледнах ситуацията, в която се намираме", обясни Макрон.

Той допълни, че "ние сме в Европа, която живее в безпрецедентни условия на мир в продължение на седем десетилетия, но която днес започва да се разделя от национализъм. Ние живеем в свят, в който се появяват отново опасни тенденции в резултат на обновяване и превъоръжаване на големите сили и по тази причина ние се нуждаем от по-силна Европа".

Европа се връща към популизма от 20-те г. на XX век, предупреди Макрон

Европа се връща към популизма от 20-те г. на XX век, предупреди Макрон

Европа е изправена пред риск