Френският президент Еманюел Макрон предупреди за възход на популизма и призова Европа да се "противопостави" на политическите тенденции, които могат да се сравнят с тези през 20-те г. на XX век, информира "Политико".

"В една Европа, която е разделена от страхове, националистическо отстояване и последствията от икономическата криза, ние почти виждаме методично изговаряне на всичко, което доминираше в живота на Европа след Първата световна война до кризата през 1929 г.", подчерта Макрон в интервю за вестник Ouest France.

Коментарът на Макрон е публикуван преди мероприятията на Деня на примирието на 11 ноември, с които се отбелязва 100 г. от прекратяването на Първата световна война. Макрон ще бъде домакин на церемония в Париж на 11 ноември. Гости са президентите на Русия и САЩ, както и много други.

В интервюто държавният глава на Франция предупреди, че опитите да се отслаби Европа отвътре идват на фона на подновените заплахи отвън.

"Европа е изправена пред риск: това разлагане заради националистическа проказа и натиск от външни сили, следователно да изгуби суверенитета си", подчерта той.

Според него изгубването на суверенитет може да се случи чрез зависимост от САЩ в областта на сигурността, растящото присъствие на Китай във важни инфраструктурни проекти и манипулациите и финансовите интереси на Русия.