Китайският лидер и пенсиониран генерал от САЩ говорят за "война", но не се паникьосвайте, въпреки че Китай има около 300 ядрени бойни глави и повече от 2 милиона военнослужещи, повече от всяка друга постоянна армия на планетата, съобщава "Евронюз".

Вече има търговска война със Съединените щати. Сега политици от миналото и настоящето на двете страни говорят за възможността да избухне реална война.

Китайският президент Си Дзинпин обясни пред военни на 25 октомври да се "съсредоточат върху насърчаването на готовността за война и борба". Ден по-рано бившият командир на американската армия в Европа прогнозира конфликт между световните сили.

"Мисля, че след 15 години това не е невъзможно, но има много голяма вероятност да бъдем във война с Китай", каза пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис пред Варшавския форум за сигурност.

Неговите коментари повтарят и думите на бившия главен стратег на Белия дом Стив Банън, който през 2016 г. заяви: "Ще воюваме в Южнокитайско море след пет до десет години, няма съмнение за това".

Банън посочи мрежа от военни бази на Пекин изградени върху изкуствено разширени коралови рифове, като тези милитаризирани аванпостове имат писти, морски пристанища, сгради и има съобщения за разполагане на ракети.

Кога започва войната между САЩ и Китай?

Кога започва войната между САЩ и Китай?

Според руснаците между двете страни назрява голяма война

Много експерти са съгласни, че този тип разговори носят сериозни рискове. Но повечето смятат, че светът не е толкова близо до война между двете най-големи икономики.

"Има ясно изостряне на реториката между двете страни, а ние в момента виждаме истински тласък в тревожна посока. Все пак наистина сме загрижени, че може да приключи зле", коментира Рафаело Пантучи, директор в Royal United Services Institute, мозъчен тръст със седалище в Лондон.

САЩ и Китай "ще се срещат все повече и повече в открито море", коментира началникът на щаба на военноморския флот на САЩ адмирал Джон Ричардсън в Джакарта във вторник.

Морските "срещи" са само един пример за "все по-напрегнати отношения" между страните. Другите точки на конфликт, са огромните инфраструктурни проекти на Китай в Азия, Европа и Африка, както и "непрекъснатата кражба на технологии".

Следва Тайван, за който Китай смята, че островът тяхна провинция. Макар че не е в интересите на САЩ и Китай да започнат война, това може да се случи от неразбиране или лоша комуникация, особено ако враждебността в търговската война означава, че страните спират да говорят помежду си.

Тайван планира военни учения до веригата Спратли в Южнокитайско море

Тайван планира военни учения до веригата Спратли в Южнокитайско море

Отрича маневрите да са свързани с присъствието на американски кораби в региона

Едно нещо, което трябва да се помни в тази дискусия, според експерти, е, че Китай не е Русия.

Русия има сравнително малка икономика и е по-малко мощна от преди 30 години. Русия използва сила на места като Сирия, Украйна и Грузия, да не говорим за все още съществуващата заплаха от ядрено унищожение. "Но това не е китайската игра, Китай играе да стане най-голямата сила в света. Те не искат ядрена война, защото ядрената война не е благоприятна за растеж", обяснява Пантучи.

Тези, които търсят увереност, могат да погледнат към търговската война, която се отразява на двете страни на Тихия океан. Пазарите на акциите скочиха в петък след телефонен разговор между Тръмп и Си Дзинпин.

Независимо от това, щетите вече са видими. Около 85% от американските компании и 70% от изследваните китайски компании коментират, че са пострадали от тарифите, според анкета на Американската търговска камара в Южен Китай.

Тези взаимни щети биха била много по-големи, ако се разрази военен конфликт, според Грегори Б. Полинг, директор на Инициативата за прозрачност на морския транспорт в Азия в Центъра за международни и стратегически изследвания. САЩ и Китай "имат няколко неща, които никога не са имали други две големи сили", казва той.

"Те са икономически взаимосвързани по начин, който повишава много щетите при конфликт и за двете страни и те работят в международна мрежа от институции и норми, които помагат за възпиране на най-лошите импулси и предлагат възможности за мирни решения".

Повечето американци не са много притеснени. Октомврийско изследване, проведено от Чикагския съвет по глобалните въпроси, установява, че по-малко от четирима от десет души заявяват, че развитието на Китай е критична заплаха за интересите на САЩ.

Полинг признава, че Южнокитайско море и Тайван са "потенциални причини" за конфликт, но към момента ще загуби ли съня си заради това, "Не, не и тази вечер", допълва той.

Китай отваря пазарите си

Китай отваря пазарите си

Пекин поглежда към либерализацията