Тайван възнамерява да проведе военни маневри в района на оспорваните острови на Спратли (Нанша), което може да увеличи напрежението в Южнокитайско море, съобщава ТАСС.

Ли Джонгюи, ръководител на дирекция "Брегова охрана" коментира, че учения по бойни стрелба ще се проведат на 21-23 ноември във водите, съседни на остров Тайпинг.

САЩ са сериозно обезпокоени за бъдещето на Тайван

САЩ са сериозно обезпокоени за бъдещето на Тайван

Китай повтаря, че последствия ще има, ако чуждестранни сили подкопават мира и стабилността

Маневрите са планирани преди година и той отрича, че те по някакъв начин биха могли да бъдат свързани с увеличеното присъствие на американски кораби в Южнокитайско море и предстоящите учения на САЩ в региона този месец.

От своя страна официален представител на Министерството на външните работи Андрю Лий отново подчертава принадлежността на остров Тайпин към Тайван и "има право да провежда учения там". Дипломатът коментира, че съседните държави ще бъдат информирани за маневрената зона.

Китай заплаши да хвърли армията срещу Тайван

Китай заплаши да хвърли армията срещу Тайван

Пекин е бесен на Вашингтон

Тайпин (Иту-Аба) се счита за най-големият естествен остров в архипелага "Спратли", който предизвиква няколко страни в региона, включително Китай, Виетнам и Филипините.

Този остров от 51 хектара е под контрола на Тайпе, като тайванската брегова охрана разполага с малък гарнизон там и са построили писта, кей за патрулни лодки, фар и пусна станция за слънчева енергия.

САЩ праща военни кораби към Тайванския проток

САЩ праща военни кораби към Тайванския проток

Гарантират свободното корабоплаване през тесния проток разделящ Китай от Тайван

Спратли е верига от няколкостотин малки атола, рифове, плитчини и коралови острови, някои от които едва се издигат над водата.

Напоследък се наблюдава влошаване на териториалните разногласия по отношение на собствеността върху този стратегически важна верига, на чийто шелф се концентрират въглеводородни находища (нефт и газ).

ВМС на САЩ смята все по-често да среща Китай в открито море

ВМС на САЩ смята все по-често да среща Китай в открито море

Връзките на Китай с руския флот трябва да се наблюдават "с интерес"