Европейската комисия отказва да коментира информацията, че бившият македонски премиер Никола Груевски е подал молба за убежище в Унгария, като обяснява, че върховенството на закона е основният принцип на Европа, съобщавт МИА и "Политико".

"Върховенството на правото е основен принцип на ЕС както за страните членки, така и за страните кандидатки. Очакваме всички страни да се придържат строго към правилата. Това е съдебна процедура, която не бива да се политизира", обяснява ЕК.

Арестуваха бившия транспортен министър на Македония

Арестуваха бившия транспортен министър на Македония

Задържан е и бившият генерален секретар в кабинета на Груевски

Груевски се издирва с международна заповед за арест, като вчера македонските власти потвърдиха, че бившият премиер вероятно е в Унгария. Спецпрокурор Катица Янева очаква скорошно екстрадиране.

Македония издаде заповед за арест на Груевски

Македония издаде заповед за арест на Груевски

Бившият премиер, който трябваше да влезе в затвора, е в неизвестност от дни

"Македония ще използва всички юридически механизми, за да осигури присъствието на бившия премиер Никола Груевски и изпълняването на неговата присъда. Процедурата за екстрадиция ще продължи и се надявам, че Европа ще окаже натиск и той ще бъде върнат", обяснява тя.

Самият Груевски съобщи, че е избягал в Унгария и търси убежище. В понеделник македонският съд издаде заповед за арест на Груевски. "Сега съм в Будапеща и съм помолил за политическо убежище от унгарските власти. Аз винаги ще остана верен на каузата на Македония. Никога няма да се откажа", коментира Груевски.

Груевски разкри, че е в Унгария

Груевски разкри, че е в Унгария

Той е в Будапеща и търси политическо убежище

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан е в близки отношения с Груевски. Миналата година Орбан посети Македония, за да окаже подкрепата а партията на Груевски "ВМРО ДПМНЕ", а през юни тази година унгарският лидер изпрати видео съобщение за подкрепа на партията, излъчена по време на голям протест срещу сделката с името на страната между Македония-Гърция.