Европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон предупреди  с отделни писма ръководствата на социалните мрежи, че Европа изисква от тях да предприемат незабавни действия, за да спрат разпространението на дезинформация за войната Израел-Хамас, съобщава "Блумбърг".

Бретон каза на Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta, че след терористичните атаки в събота някои платформи са отговорни за скока на незаконно съдържание в Европейския съюз (ЕС).

В писмо, публикувано днес в новия акаунт на Бретон в сайта на социалните медии Bluesky, той поиска отговори в рамките на 24 часа, за да се увери, че системите на компанията са ефективни.

Писмото дойде ден след като той изпрати такова и до Илон Мъск, в което каза на собственика на X (бивш Twitter), че социалната му мрежа разпространява незаконно съдържание и го призова да предприеме бързи действия.

Войната е едно от първите големи изпитания на Закона за цифровите услуги на ЕС, който влезе в сила по-рано тази година. Компаниите за социални медии като Meta и X сега трябва да наемат повече модератори на съдържание и да използват методи за намаляване на риска, за да намалят разпространението на вредно съдържание. Компаниите, които не спазват изискванията, могат да бъдат изправени пред глоби до 6 процента годишен доход или дори да бъдат забранени от блока, ако многократно нарушават правилата.

Бретон също така поиска от Зукърбърг да информира комисията за мерките, които компанията е предприела за намаляване на дълбоките фалшификати, предвид редица предстоящи избори в Европа.

Говорител на Meta не отговори веднага на искане за коментар.

Мъск се противопостави на твърденията, като препоръча на Бретон в публични публикации да обсъжда опасенията си в неговата социална мрежа, вместо чрез писма или други канали.

"Действаме открито. Без сделки в задната стая. Моля, публикувайте притесненията си изрично на тази платформа", туитна той.

Тиери Бретон иска европейски самолетоносач и противоракетен щит

Тиери Бретон иска европейски самолетоносач и противоракетен щит

Той иска Европа да се заеме сериозно с отбраната си

Ден по-рано Бретон се обяви за това Европа да се заеме сериозно с отбраната си - включително чрез разработване на самолетоносач и противоракетен отбранителен щит.

На конференция по отбрана, Бретон, чийто портфейл също включва отбраната, каза, че Европейската комисия "трябва да представи амбициозна европейска инвестиционна програма за отбрана", която гарантира, че увеличаващите се усилия за изграждане на производство на боеприпаси и ракети могат да бъдат устойчиви, като същевременно се разработват водещи инициативи като военноморски кораби и програми за противоракетен щит от следващо поколение, пише "Политико".

Как "Хамас" изненада Израел

Как "Хамас" изненада Израел

Западни анализатори и източници близо до "Xамас" обсъждат стратегията и обхвата на атаката срещу Израел