Текстове, пропагандиращи тероризъм, да се отстраняват незабавно от мрежата, настоява еврокомисарят по вътрешните работи и въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, предаде Дойче веле.

Днес той се срещна в Брюксел с представители на интернет компании. При разговорите с тях еврокомисарят изрази мнение, че подобни публикации трябва да се премахват в рамките на 1-2 часа.

Заедно с това Аврамополус подчерта отговорността на компаниите за предотвратяване на терористични атаки.

Според данните, с които разполага ЕК, повечето нападения, извършени през 2017 г. в страните от ЕС, са организирани през интернет или участниците в тях са били вербувани в мрежата.

През 2015 г. правосъдните министри на държавите от общността се споразумяха за активно противодействие срещу разпространението на противозаконни материали в мрежата. Оттогава се провеждат редовни срещи между представители на Европейската комисия и интернет компаниите. Досега сътрудничеството протичаше изцяло на доброволна основа.

Създават Разузнавателна агенция на ЕС?

Създават Разузнавателна агенция на ЕС?

Предложението е изречено от еврокомисар Димитрис Аврамопулос

По думите на Димитрис Аврамополус, при необходимост този подход може да бъде променен и правилата да бъдат постановени законодателно.

До края на януари компаниите трябва да предоставят нови данни, които ще бъдат решаващи за определянето на следващите стъпки, поясни еврокомисарят, цитиран от "Франс прес".