Литовското правителство е получило 29,6 милиона евро помощ от Европейската комисия (ЕК), за да се справи с мигрантския натиск от съседен Беларус, предаде РТ. В петък вътрешното министерство на Вилнюс потвърди, че е получило по-голямата част от огромните си плащания в размер на 37 милиона евро от Брюксел, като заяви, че останалата част от средствата ще стигнат до балтийската нация по-късно.

Вътрешният министър Агне Билотайте заяви, че сумата е предназначена да покрие разходите, направени от Литва при управлението на нелегалната миграция, както и да се осигури предоставянето на основни услуги на мигрантите, които са влезли в страната.

Литва, Латвия, Естония и Полша настояват за действия на ООН срещу мигрантите от Беларус

Литва, Латвия, Естония и Полша настояват за действия на ООН срещу мигрантите от Беларус

Лукашенко провежда хибридна атака срещу ЕС

Средствата ще бъдат използвани за настаняване в лагерите, храна и образование, прием и задържане, процедури за убежище и други основни програми за мигрантите. Част от сумата от няколко милиона евро също ще бъде използвана като добавки към заплатите на персонала, работещ в центровете за бежанци.

Билотайте обаче разкри, че страната се нуждае от 500 милиона евро само за инсталиране на система за наблюдение за борба с вълните от нелегална миграция, проникващи от границата с Беларус.

Припомняме, че няколко държави в региона обвиниха Беларус и Русия, че целенасочено използват мигрантите, за да дестабилизират съседните си държави чрез кризата.