Европейската комисия прие препоръка за засилено сътрудничество между държавите членки в Шенгенското пространство. Тя е придружена от доклад за консултациите, проведени от координатора за Шенген с държавите членки във връзка с дълготрайния контрол по вътрешните граници. Това съобщиха от ЕК.

Комисията проведе консултации с държавите членки, които са въвели повторно граничен контрол, както и със страните, засегнати от него, в периода май-ноември 2023 г.

В Шенгенското пространство няма контрол по вътрешните граници, което е в основата на свободата на движение на над 425 милиона граждани на ЕС, както и на гражданите на трети държави, които живеят или пътуват в ЕС. ЕК подчертава, че повторното въвеждане на граничен контрол трябва да остане изключение, което да се въвежда само при установена сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност.

Свободното движение на хора, стоки и услуги в Шенгенското пространство трябва да бъде гарантирано. Както е посочено в доклада за състоянието на Шенген за 2023 г., необходимо е да се засили сътрудничеството, за да се гарантира сигурността, като същевременно постепенно се премахне дълготрайният граничен контрол, подчертава ЕК в своята препоръка.

Комисията насърчава използването на алтернативни на контрола по вътрешните граници мерки, както и засиленото сътрудничество и обмен на информация в случай на повторно въвеждане на такъв контрол в осем области. Това са: Структурирано сътрудничество на всички равнища; Укрепване на капацитета за съвместни мерки; Сътрудничество в областта на правоприлагането; Засилване на съвместните действия за борба с контрабандата на мигранти; Пълноценно използване на инструменти в областта на връщането за справяне с неразрешените движения; Справяне с неразрешените движения; Засилване на съвместните действия за борба с транснационалния тероризъм и организираната престъпност; Мерки за смекчаване на въвеждането на контрол по вътрешните граници.

Чехия и Полша отново удължават проверките по границата със Словакия

Чехия и Полша отново удължават проверките по границата със Словакия

Страните се опитват да ограничат наплива от мигранти