Във връзка с разликите в качеството на някои продукти в различни страни от ЕС Европейската комисия публикува насоки за прилагането на европейското законодателство в областта на храните и защитата на потребителите, съобщиха от ЕК.

С това Еврокомисията цели да помогне на националните органи при преценката дали дадено дружество нарушава законодателството на ЕС, когато продава продукти с различно качество в различни държави.

Наши евродепутатите искат от ЕК мерки срещу двойните стандарти при храните

Наши евродепутатите искат от ЕК мерки срещу двойните стандарти при храните

Емил Радев и Андрей Новаков настояват ЕК да се ангажира с конкретни срокове

В речта си за състоянието на Съюза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не одобрява наличието на различно качество за едни и същи продукти в държавите-членки.

"Не приемам, че в някои части на Европа на хората се продават храни с по-ниско качество, отколкото в други държави, въпреки че търговската марка и опаковката са едни и същи. Сега трябва да предоставим на националните органи повече правомощия, за да отстраняват незаконните практики навсякъде, където съществуват." - коментира Юнкер.

Откриха фипронил в български храни, разпространени в ЕС

Откриха фипронил в български храни, разпространени в ЕС

Българските яйца в Гърция - със 6 пъти повече фипронил

Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, изрази аналогична позиция.

"Представянето на два различни продукта с една и съща марка и една и съща опаковка е заблуждаващо и нелоялно спрямо потребителите. Този въпрос е ясен пример за това, че можем да решаваме трансгранични проблеми само когато работим заедно на равнището на ЕС. Твърде дълго време държавите членки не можаха сами да намерят правилния начин за справяне с този проблем. Твърдо съм решена да бъде сложен край на тази забранена от законодателството на ЕС практика и да се гарантира, че всички потребители са третирани еднакво." - увери Йоурова.

В насоките се разясняват изискванията на европейското законодателство в областта на храните и защитата на потребителите, които органите трябва да вземат под внимание, когато анализират евентуален проблем с разлики в качеството на продуктите.