Унгария получи одобрение от Европейската комисия да измени договорите за нови реактори в своята АЕЦ "Пакш", възложени преди девет години на руската компания "Росатом". Това обяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от "Ройтерс".

Будапеща, която купува по-голямата част от енергията си от Русия, подписа споразумение с "Росатом" за изграждане на два реактора с капацитет от по 1,2 гигавата в атомната електроцентрала, която вече разполага с четири реактора.

Проектът претърпя продължително забавяне, поради което унгарски служители обсъдиха промяна на договора, така че да бъде включена компания за управление на проекти с цел ускоряването му. Те обаче разкриха малко подробности за плановете си.

"Вчера получихме зелена светлина от Европейската комисия. ЕК одобри промените в договора за новите реактори, които ще бъдат построени в "Пакш" - както договора за строителство, така и този за финансиране", съобщи Сиярто във Фейсбук.

Унгария разреши строежа на два руски реактора в АЕЦ "Пакш"

Унгария разреши строежа на два руски реактора в АЕЦ "Пакш"

Изграждането им трябва да завърши през 2030 г.

Проектът на стойност 12,5 милиарда евро беше възложен през 2014 г. без търг на "Росатом". Понастоящем ядрената енергетика не попада под ударите на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, наложени заради войната в Украйна, а Унгария се противопостави на разширяването на наказателните мерки, така че да включат и този сектор.

Сиярто заяви, че първоначалните споразумения за реакторите са били "донякъде остарели" поради промени в правната, техническата и физическата среда.

През април външният министър се срещна с представители на руското правителство и "Росатом" в Москва, за да обсъдят промени в договорите. Той посочи, че новите реактори могат да влязат в експлоатация в началото на следващото десетилетие и скоро може да започне по-мащабно строителство.

Сбогом на "Росатом": Унгария поглежда към Франция

Сбогом на "Росатом": Унгария поглежда към Франция

Промяна в проруската позиция на премиера Виктор Орбан за ядрената енергетика