Европейската комисия предложи нови правила, с които да се активизира борбата с трафика на хора, предаде Европорталът.

Новото предложение ще спомогне за борбата с тази съвременна форма на робство, като гарантира съгласуваност на националните нормативни уредби за престъпленията и наказанията, по-добра помощ за жертвите и по-строги действия срещу престъпниците, отговорни за трафика на хора.

Според изчисленията на Международната организация на труда поне 2,45 милиона са хората в света, които в резултат на трафика на хора работят принудително.

Повечето от жертвите на трафика са експлоатирани за проституция (43%) - най-вече жени и момичета - или за черна работа (32%). Според изчисленията няколко стотици хиляди души стават жертви на трафик към ЕС или в рамките на ЕС всяка година.

Комисията предложи днес правила на ЕС, с които държавите-членки на ЕС се задължават да предприемат действия на три различни фронта: преследване на отговорните за трафика на хора престъпници, защита на жертвите и предотвратяване на престъпленията.

Освен това в най-скоро време Комисията ще предприеме действия за назначаването на „Координатор на борбата с трафика" на равнище ЕС, като целта е с това политиката на ЕС за борба с трафика да стане по-ефективна, по-ясно изразена и по-съгласувана, в това число и що се отнася до справянето с причините за трафика и работата с трети държави.

Предложението ще доведе до по-голяма съгласуваност между националните законодателства по отношение на престъпленията и наказанията. На нарушителите ще бъде предявено обвинение, дори ако са извършили престъпления в чужбина.

На полицията и съдебните органи следва да бъдат предоставени инструменти за разследване, използвани в борбата с организираната престъпност.

На жертвите следва да се предоставят настаняване, медицински грижи, които да им помогнат да се възстановят, както и защита като свидетели, така че да не се страхуват да свидетелстват срещу виновниците. Те ще получават също и правна помощ по време на наказателното производство, включително и за предявяване на иск за финансово обезщетение.

В предложението се предвижда, с цел да се направи повече за предотвратяването на трафика на хора, да се повиши информираността на потенциалните жертви за рисковете да попаднат в ръцете на трафиканти и информираността на държавните служители относно начините за откриване на случаи на трафик и справянето с тях.

С него се насърчават и санкциите за лицата, които съзнателно наемат или купуват услугите на жертви на трафик. В предложението също така се предвижда и създаването на структури в държавите-членки за мониторинг на изпълнението на тези действия.