Европейската комисия се обръща към обществеността за мнения как най-добре да се ограничи употребата на найлонови пликове за покупки.

ЕК пита доколко таксите и данъчното облагане могат да бъдат ефективни и дали други възможности, например забрана за използването на найлонови пликове за покупки на ниво ЕС, не са по-добра алтернатива.

Ще се търсят становища и за популяризирането на биоразградимите опаковъчни продукти и завишаването на изискванията за биоразградимост на опаковките. Допитването се осъществява в интернет и ще продължи до август 2011 г.

Имаме нужда от мнението на възможно най-много хора, за да допълним научните си анализи  и да стимулираме разработването на политика за борба с този проблем, който „задушава" околната среда, коментира комисарят за околната среда Янез Поточни.

Средностатистическият гражданин на ЕС използва ежегодно около 500 найлонови плика за покупки, повечето от които само по веднъж. През 2008 г. общият обем на произведените в Европа найлонови пликове за покупки е 3,4 милиона тона, което се равнява на теглото на над два милиона леки автомобила.

Заради малките си размери и тегло найлоновите пликове често се оказват извън обхвата на мерките за управление на отпадъците и попадат в морската среда, където окончателното им разлагане може да отнеме стотици години, посочват от ЕК.

 От там допълват, че някои държави-членки вече са предприели стъпки за ограничаване на употребата на найлонови пликове за покупки чрез ценови мерки, споразумения със сектора за търговия на дребно и забрани за определени видове пликове, но на ниво ЕС все още няма специфични мерки.

През март 2011 г. министрите на околната среда на ЕС обсъдиха въздействието на найлоновите пликове за покупки върху околната среда и повдигнатите от тях въпроси показаха, че са необходими ефективни действия от страна на ЕС.

Чрез допитването се събират мнения за екологичното, социалното и икономическото въздействие на мерките за подобряване на изискванията за биоразградимост на опаковъчните продукти, както и за популярността на биоразградимите опаковки сред потребителите.

Заради дългия жизнен цикъл на найлоновите пликове понастоящем само в Средиземно море плуват около 250 милиарда пластмасови частици с общо тегло 500 тона.

Тези частици могат да предизвикат задушаването на морските обитатели, които неволно ги поглъщат или ги бъркат с храна. Пластмасите се разпадат на малки частици и имат значителен потенциал за замърсяване на почвите и водите, тъй като могат да съдържат добавки от групата на трайните органични замърсители.