Европейската комисия прие правила, според които Covid сертификатът на Европейския съюз ще бъде валиден за пътуване девет месеца след поставянето на последната доза. Това съобщи служител на ЕС пред Ройтерс.

Новите правила ще бъдат задължителни за 27-те държави от ЕС от 1 февруари. След влизането им в сила, страните ще бъдат задължени да допускат до територията си напълно ваксинирани пътници с валиден сертификат. Въпреки това, като изключение, обосновано от влошаване на ситуацията с коронавируса, те все още могат да налагат и допълнителни изисквания, като например отрицателни тестове или карантина.

Правилата ще се прилагат само за международни пътувания. Правителствата ще могат да определят различна продължителност на Covid пропуска за достъп до събития или дейности на закрито на тяхна територия.

COVID сертификатът вече няма да е достатъчен за пътуване до Австрия

COVID сертификатът вече няма да е достатъчен за пътуване до Австрия

От 20 декември ще се изисква и отрицателен PCR тест или трета доза ваксина

Въвеждат се обозначения, които да показват разликата за сертификати за завършена ваксинация и за сертификати за допълнителни дози. Например при поставяне на допълнителна доза на ваксиниран с еднодозов препарат ще се издава документ с обозначение 2/1, а за останалите - 3/3.

След трета доза ваксина валидността на сертификата ще бъде удължавана допълнително без определен лимит, тъй като в момента няма достатъчно информация за продължителността на защитата от бустерните дози.

Промени не са свързани с формата на сертификатите, а ще наложат пренастройка на приложенията, през които се проверява валидността им.

110 000 фалшиви COVID-19 сертификата са в обращение във Франция

110 000 фалшиви COVID-19 сертификата са в обращение във Франция

Медицински персонал понякога е съучастник в измамата