Европейската комисия (ЕК) взе решения за закриване на четири наказателни процедури срещу България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От друга страна обаче се

От МОСВ посочват, че три от наказателните процедури са се намирали на етап мотивирано становище, което е последният етап преди сезирането на Съда на ЕС. Те са открити още през 2019 г. и 2020 г. за неизпълнение на изискванията на три директиви. Това са директивите относно емисиите от промишлеността, оценката на въздействието на някои публични и частни проекти върху околната среда и контрола на опасностите от големи аварии, които включват опасни вещества.

Допуснатите нарушения са отстранени с обнародването през 2022 г. в "Държавен вестник" на промени в Закона за опазване на околната среда и на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда.

Четвъртата закрита наказателна процедура е стартирала през есента на 2022 г. за липса на уведомление от страна на България за дългосрочната ѝ стратегия за действия в областта на климата. Дългосрочната стратегия за смекчаване на изменението на климата до 2050 г. на България бе приета с Решение на Министерския съвет от 21 октомври 2022 г., което позволи на България да докладва пред ЕК изпълнението на своето задължение.

С решенията си за закриване на тези четири наказателни процедури комисията даде своята оценка, че България е изпълнила задълженията си и е отстранила допуснатите нарушения на правото на ЕС, казват още от МОСВ.

ЕК съди България заради директивата за възобновяемите енергийни източници

ЕК съди България заради директивата за възобновяемите енергийни източници

Стартира и наказателна процедура срещу България заради схемата за компенсации за горивата