Президентът на Еквадор Даниел Нобоа изглежда готов да спечели референдума в неделя за новите мерки за сигурност за борба с нарастващото насилие в страната, съобщава "Ройтерс".

Но заради скорошните прекъсвания на електрозахранването, гласоподавателите може и да не гласуват "за".

Наркобандите се разпространиха във всяко кътче на Латинска Америка през последното десетилетие, включително и в някога спокойни нации като Еквадор.

През януари насилието ескалира, когато въоръжени мъже нахлуха в телевизионно предаване на живо и десетки служители на затвора бяха взети за заложници.

Еквадор задържа 14 души, подпомагали престъпността в страната

Еквадор задържа 14 души, подпомагали престъпността в страната

Арестуваните са съдии, адвокати и полицаи

Въпросите, свързани предимно със сигурността в референдума в неделя, включват искане на гласоподавателите да одобрят разрешение военните да патрулират с полицията, екстрадиране на обвинени престъпници и увеличаване на присъдите за престъпления като тероризъм и убийства, наред с други мерки.

Пет от мерките ще променят конституцията, ако бъдат одобрени.

Последните проучвания на компании като Cedatos и Comunicaliza показват, че е по-вероятно избирателите да подкрепят 36-годишния Нобоа в гласуването този уикенд.

Ежедневните осемчасови прекъсвания на електрозахранването - наредени от Noboa в сряда на фона на недостига на енергия в цялата страна - вредят на имиджа на президента, според социологическата компания Click Research, и могат да повлияят на начина, по който хората гласуват.

"Народното допитване отново ще бъде референдум за одобрение на президента", каза директорът на Click Research Франсис Ромеро.

Правителството обяви енергийна извънредна ситуация поради исторически ниски нива на резервоари на фона на агресивен климатичен феномен Ел Ниньо. По-голямата част от енергията на Еквадор е от хидроенергия.

Не всички мерки на референдума - които могат да бъдат одобрени или отхвърлени отделно - са свързани със сигурността. Някои от тях са икономически промени, които Noboa иска да направи, като например да се позволи на работниците да бъдат наети на час, което според противниците ще бъде от полза за богатите и международните компании.

Инвеститорите прегърнаха позицията на Нобоа за сигурност след свързаната с насилието нестабилност на пазара.

Очаква се Нобоа, който встъпи в длъжност през ноември, да се кандидатира за преизбиране през 2025 г.

Еквадор унищожи 21 т кокаин

Еквадор унищожи 21 т кокаин

Част от войната срещу наркомафията

Еквадор обтегна и отношенията си със страните от региона напоследък. Причина за това е задържането в Еквадор на бившия вицепрезидент Хорхе Глас, два пъти осъждан за корупция, на 5 април, който се укриваше в мексиканското посолство от декември.

След като Кито нахлу в посолството, Мексико, Венецуела и Никарагуа прекратиха отношения с Еквадор.