Бившият началник на канцеларията на Белия дом Марк Медоус и бившият съветник на Тръмп Майкъл Роман се признаха за невинни в петък по девет обвинения в престъпления, свързани с усилията за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г. в Аризона.

Двамата обвиняеми се явиха практически на отделни изслушвания, на които адвокатите им направиха своите признания за невинност. Датата на съдебния процес е насрочена за 31 октомври.

Медоус и Роман са само две от 18-те лица, обвинени в обширен обвинителен акт, свързан със стъпките, които се твърди, че обвиняемите са предприели, за да делегитимират победата на президента Байдън в щата през 2020 г. и да обявят фалшиво за победител бившия президент Тръмп.

Бившият адвокат на Тръмп Руди Джулиани и няколко други обвиняеми по делото пледираха невинни по всички обвинения миналия месец.

Сред другите обвинени са 11-те лица, подписали документи - включително бившият председател на Републиканската партия в Аризона Кели Уорд - които твърдят, че са легитимните избиратели в Аризона и фалшиво заявяват, че Тръмп е спечелил 11-те електорални гласа в щата, съветникът на Тръмп Борис Епщайн и адвокатите Джена Елис, Джон Ийстман и Кристина Боб.

Прокурорите обвиниха Медоус, че е работил с членове на кампанията на Тръмп, за да представи на Конгреса фалшивите електори от Аризона и други щати, които да твърдят, че Тръмп е спечелил. В обвинителния акт се твърди, че Роман е работил с други обвиняеми като Джулиани и Епщайн, за да организират фалшивите електори.

Роман е работил като директор на операциите в изборния ден в кампанията на Тръмп през 2020 г.

Аризона е лакмусът за нагласите в САЩ

Щатът показва електоралните нагласи на американското общество

Медоус и Роман са обвинени и във връзка с усилията за отмяна на изборните резултати в Джорджия и не се признават за виновни. Аризона е един от петте щата, в които са повдигнати обвинения на лица, опитали се да отменят изборните резултати.

Тази седмица Роман също беше обвинен в Уисконсин в едно обвинение за фалшифициране.

Тръмп оспорва изборите в Аризона

В окръг не приели 600 000 гласа

Адвокатът на Роман, Кърт Олтман, заяви пред репортери, че клиентът му ще се бори с обвиненията, като заяви, че Роман "няма никаква връзка с Аризона" и "защо изобщо се е стигнало до това обвинение, не ни е ясно".

Епщайн и още един фалшив избирател трябва да бъдат изправени пред съда на 18 юни.