Украинската страна най-вероятно не използва получените американски танкове Abrams, а ги е оставила в резерв.

Защитниците на Украйна "ще изчакат подходящия момент", вероятно през пролетта, когато може да започне нова контраофанзива, сподели мнението си пред Business Insider пенсионираният полковник от морската пехота на САЩ Марк Канчиан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания .

"Тъй като фронтът е стабилен, украинците най-вероятно ги държат (танкове - бел. ред.) в резерв", споделя мнението си експертът.

Американският офицер смята, че украинските войници, след като са получили първата партида Abrams, биха могли да ги смесят с вече получените M2 Bradley (това са американски бойни машини на пехотата).

Полковникът смята, че в зимни условия, от логистична гледна точка, решението да се изпратят малки групи Ейбрамс и Брадли на фронта би било "неефективно". В материала се отбелязва, че през зимата в Украйна ще бъде трудно да се придвижва бронетехника заради кал.

През януари тази година американските власти обявиха, че ще изпратят у нас 31 танка Abrams. Струва си да се отбележи, че това решение беше тласък за предоставянето на германски танкове Leopard 2 на Киев от страните-членки на ЕС.

Кремъл: Abrams и ATACMS не могат да променят ситуацията на бойното поле

Кремъл: Abrams и ATACMS не могат да променят ситуацията на бойното поле

Руските въоръжени сили непрекъснато се адаптират към използването на нови видове оръжия

На 25 септември се появи информация, че Украйна вече е получила първите американски танкове. В средата на октомври представителят на американската армия в Европа и Африка полковник Мартин О'Донъл заяви, че украинската държава е получила от САЩ всички обещани американски танкове M1A1 Abrams.