Кремъл заяви във вторник, че американските доставки на ракети с голям обсег ATACMS и танкове Abrams за Украйна няма да променят ситуацията на бойното поле, предава "Ройтерс".

Запитан по въпроса на редовен брифинг за новини, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руските въоръжени сили непрекъснато се адаптират към използването на нови видове оръжия в това, което Москва нарича своя специална военна операция (СВО) в Украйна.

"Всичко това по никакъв начин не може да повлияе на същността на СВО и на резултата от него. Няма панацея и нито един вид оръжие, което да промени баланса на силите на бойното поле", каза той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във вторник, че произведените в САЩ танкове Abrams са пристигнали в страната му. Танковете с реактивни двигатели бяха най-очаквани от Киев, докато Вашингтон най-накрая предложи повече от 30 от тях през януари.

Руското армейско ръководство докладва: Унищожихме всички Leopard-и

Руското армейско ръководство докладва: Унищожихме всички Leopard-и

Украинските сили не постигнали целите си в нито един от секторите на фронта

"Танковете Abrams са сериозно оръжие, но помнете какво каза президентът за други танкове, произведени в друга страна", каза Песков, имайки предвид други западни танкове, доставени на Киев, които включват произведените в Германия Leopards и британските Challengers.

"Е, тези (Abrams) също ще изгорят", каза той.

Киев също многократно е искал от администрацията на Байдън армейски тактически ракетни системи (ATACMS) да помогнат за атака и прекъсване на линии за доставки, въздушни бази и железопътни мрежи в окупираната от Русия територия.

Миналия петък NBC News, позовавайки се на американски служители, съобщи, че президентът Джо Байдън е информирал Зеленски, че Вашингтон също ще предостави на Киев ракети с голям обсег ATACMS.

Белият дом и Пентагонът отказаха да коментират доклада на NBC. Пентагонът също отказа да каже дали някакви обещания за ATACMS са били дадени на Зеленски по време на срещите му миналия четвъртък в Пентагона.

"Американците продължават да увеличават... прякото си участие в този конфликт, но, разбира се, всеки път нашата армия подобрява своите умения и технически възможности за противодействие на тези ракети", каза Песков.

Блинкън: Украйна е монументален стратегически провал за Путин

Блинкън: Украйна е монументален стратегически провал за Путин

Путин "е успял в едно - да сближи Трансатлантика и Индо-Тихия океан по-близо от всякога"