Произведените в САЩ танкове Abrams ("Ейбрамс") са пристигнали в Украйна, каза президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Добри новини от министъра (на отбраната Рустем) Умеров: "Ейбрамс" вече са в Украйна и се подготвят да подсилят нашите бригади", каза той в приложението за съобщения "Телеграм".

Той не уточни колко танка са пристигнали.

Американските танкове с реактивни двигатели са най-очакваните от Украйна, докато Вашингтон най-накрая предложи повече от 30 от тях през януари. Европейските страни вече са изпратили десетки произведени в Германия танкове "Леопард" , а Великобритания изпрати "Чаланджър" собствено производство.

Доставката идва почти четири месеца след началото на голямата офанзива на Украйна за отвоюване на окупираната от Русия територия. Киев съобщава за бавен, стабилен напредък досега, превземайки села и земя, което според него подобрява позицията му, но все още не е принудил руските сили да отстъпят значително в който и да е участък на фронта, както бяха принудени да направявт три пъти миналата година. Москва твърди, че украинската офанзива вече се е провалила.

"Благодарен съм на нашите съюзници за изпълнението на договореностите! Търсим нови договори и разширяваме географията на доставките", добави Зеленски.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза миналата седмица, че първите американски танкове "Ейбрамс" ще бъдат доставени в Украйна тази седмица.

Украйна получава първите десет американски танка през септември

Украйна получава първите десет американски танка през септември

Те са оборудвани с една от най-модерните системи за управление на огъня, но са доста тежки