На Русия са ѝ останали само три самолета МиГ-31К, с които може да нанесе удар по Украйна. Това мнение изрази авиационният експерт и анализатор Константин Криволап.

"Останали са им 3 МиГ-31К, вчера имаше 3 удара с "Кинжал", днес имаше 3 удара с "Кинжал". Това показва, че са им останали 3 МиГ-31К, защото нашите два удара по летище "Саваслейка" дадоха резултат.

Може би там има още няколко МиГ-31К, които могат да бъдат ремонтирани, но в момента те имат три Кинжала", подчерта той в ефира на телевизионния канал Киев24.

В същото време експертът отбеляза, че там, където няма системи "Пейтриът" или SAMP/T, не може да се свалят балистични ракети. Той също така е чувал, че изтребителите F-16 би трябвало да помагат в този въпрос, но това не е така.

"В света няма такива самолети, няма въздушни ракети, които да могат да унищожават балистични ракети. Пълна точка. Няма какво друго да говорим тук.

Или имаме "Пейтриът" и САМП/Т, и тогава сваляме и "Кинжал", и "Искандер-М", и всички останали балистични ракети, или ако ги нямаме там, ще има попадения. Това трябва да бъде ясно разбрано", заяви Кривполап.

Самолетът МиГ-31К е модификация на съветския изтребител-прехващач МиГ-31, предназначен да носи и изстрелва хиперзвукови ракети "Кинжал" (Kh-47M2).

Екипажът на този самолет се състои от двама души (пилот и оператор на оръжейните системи), а максималната скорост е до 3000 км/ч. Бойният радиус на изтребителите МиГ-31К е около 1500 km без дозареждане с гориво.

Русия атакува Западна Украйна с ракети "Кинжал"

Русия атакува Западна Украйна с ракети "Кинжал"

Масирана атака и с дронове втора нощ поред

Руската федерация активно използва МиГ-31К за изстрелване на хиперзвукови ракети "Кинжал" срещу критичната инфраструктура на Украйна в опит да нанесе максимални щети. Поради това атаките с МиГ-31К представляват сериозна заплаха за украинското цивилно население и инфраструктура, така че при излитането на тези изтребители често се обявява широкомащабна въздушна тревога.

Въпреки че ракетите "Кинжал" се считат за изключително трудни за прехващане поради високата си скорост и маневреност, украинските защитници вече са сваляли такива цели. Например през май 2023 г. украинските военновъздушни сили съобщават за успешно прехващане на шест ракети "Кинжал" с помощта на зенитно-ракетни системи Patriot.

Свалила ли е Украйна "Кинжал"?

Свалила ли е Украйна "Кинжал"?

Русия не коментира въпроса