Втора сутрин поред руската армия извършва масиран удар по украински области. Предишната атака бе насочена към граждански цели и предимно обекти на енергийната инфраструктура. 

Трети руски самолет МиГ-31 е изстрелял хиперзвукова ракета "Кинжал" по Украйна. Украинските мониторингови канали Telegram съобщават за нейния полет, а след това и за експлозия или експлозии в близост до Староконстантинов в Хмелницка област.

В близост до Староконстантинов има военно летище и районът е постоянно атакуван от руски безпилотни самолети и ракети камикадзе.

Малко преди това трето изстрелване два самолета МиГ-31 изстреляха още две ракети "Кинжал", които според каналите за наблюдение също са достигнали Западна Украйна. Все още обаче няма информация за последствията от тях.

В същото време украинските канали за наблюдение съобщават за излитането от летище Оленя в Мурманска област на няколко стратегически бомбардировача, които са поели курс към района на изстрелване на ракетите над Волга и Каспийско море.

Forbes: Само за ден Русия удари по Украйна с ракети за $1,3 млрд.

Forbes: Само за ден Русия удари по Украйна с ракети за $1,3 млрд.

Кремъл продължава с тактиката си за удря по граждански цели

И към сутринта продължава масираното нападение от "шахеди", като съобщения за взривове идват най-вече от района на Ровно и околностите на Киев. 

Още една група руски стратегически бомбардировачи, носещи ракети, както съобщиха от ВВС на ВСУ, излетя от летище Енгелс.

Има предположение, че двете поред масирани атаки по въздух са отмъщение на Москва за ситуацията в Курска и Белгородска област. Такива масирани атаки не се извършват често не само заради недостига на ракети в РФ, но и заради високата цена.  

Според официалните данни на украинските власти по време на вчерашния обстрел Русия е използвала 127 ракети от различни типове и 109 бойни дрона. Повече ракети е имало само веднъж: на 24 февруари 2022 г. - първият ден от пълномащабното нахлуване на Русия, и на 29 декември 2023 г., когато руснаците изстреляха 122 ракети и 36 безпилотни самолета на обща стойност около 700-750 млн. долара.

Едновременно си това нападението вчера идва след информацията, че нападението на украинските сили в Курска област всъщност е прекратило неформални и непреки преговори между Украйна и Русия за споразумение за неудряне на енергийни обекти.

С над 100 ракети и 100 дронове Русия атакува енергетиката на Украйна
Обновена

С над 100 ракети и 100 дронове Русия атакува енергетиката на Украйна

Втора руска атака по въздух по Украйна днес

В първите часове на деня бе съобщено, че ракета е ударила хотел в центъра на Кривий рог. Тази сутрин продължават спасителните и издирвателните работи, но равносметката дотук е двама загинали и пет ранени. Има вероятност още двама души да са под руините. От там вече са спасени петима души.

Отделно на това в Кривий рог са повредени още шест магазина, четири кооперации и осем автомобила. Удареният хотел се намира в самия център, в близост до кметството и сградата на общинския съвет.