Йеменските хути не са извършили атаката срещу петролните съоръжения на Саудитска Арабия през септември, според поверителен доклад на наблюдателите за санкции на ООН, видян от "Ройтерс" в сряда, засилвайки американските обвинения, че Иран е виновен.

САЩ, европейските сили и Саудитска Арабия обвиниха Иран за нападението на 14 септември срещу нефтените съоръжения на "Сауди Арамко", като отхвърлиха отговорност от страна на хутите, съюзници на Иран, като Техеран отрече да участва.

В доклада на независимите експерти на ООН към Комитета за санкции на Съвета за сигурност в Йемен се казва, "че въпреки твърденията си за обратното, силите на хутите не са започнали атаките срещу Абкайк и Хурайс на 14 септември 2019 г."

Резултатите от доклада на ООН идват на фона на ескалиращото напрежение в региона, след като САЩ убиха иранския генерал Касем Солеймани в Багдад, а Техеран изстреля ракети по военни съоръжения, в които се намират американски войски в Ирак.

Разследващите от ООН заявяват, че се съмняват, че крилатите ракети и дронове, използвани при нападението на 14 септември, "имат достатъчен обсег, за да бъдат изстреляни от територията на Йемен под контрола на хутите."

"Абкайк и Хурайс са атакувани съответно от посока север/северозапад и север/североизток, а не от юг, както може да се очаква в случай на изстрелване от територията на Йемен", се казва в доклада.

Гутериш: ООН не може да потвърди участие на Иран в атаката срещу Saudi Aramco

Гутериш: ООН не може да потвърди участие на Иран в атаката срещу Saudi Aramco

Разследващите на ООН са получили достъп до отломките от оръжията

Разследващите, които наблюдават санкциите срещу Йемен, също заявиха, че не вярват, че "тези сравнително сложни оръжия са разработени и произведени в Йемен." Те не са имали за задача да определят кой е виновен за нападението над Саудитска Арабия.

Антонио Гутериш коментира в Съвета за сигурност на ООН в отделен доклад от 10 декември - относно прилагането на оръжейното ембарго и други ограничения за Иран - че ООН не е "в състояние да потвърди независимо", че ракетите и дроновете, използвани в атаките "са с ирански произход."

Докладът, видян от "Ройтерс", е от независимия експертен комитет, който докладва два пъти годишно пред Съвета за сигурност за прилагането на санкциите, свързани с конфликта в Йемен, наложени през 2014 и 2015 г.

Той е внесен в Комитета за санкции на 27 декември, но няма да бъде оповестен до края на този или следващия месец.

"Силите на хутите продължават да получават военна подкрепа под формата на щурмови оръжия, ракетни гранатомети, противотанкови управляеми ракети, както и по-сложни системи за крилати ракети. Някои от оръжията имат технически характеристики, подобни на оръжията, произведени в Иран", се казва в доклада.

Разследване на САЩ сочи: Иран е ударил петролните съоръжения в Саудитска Арабия

Разследване на САЩ сочи: Иран е ударил петролните съоръжения в Саудитска Арабия

Мястото, откъдето е предприето нападението, било авиобазата Ахваз в Югозападен Иран