Експерти на ООН по правата на човека казват, че са запознати с 450 случая на изтезания и малтретиране на задържани протестиращи в Беларус след президентските избори на 9 август, съобщава службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека в Женева във вторник, като се позовава на изявление, подписано от 13 експерти.

"Експертите заявиха, че са запознати с 450 документирани случая на изтезания и малтретиране на хора, затворени след противоречивите президентски избори на 9 август, които доведоха до масови протести и арести". Агенцията подчертава, че "повечето от изчезналите хора са открити, но е тревожно, че местонахождението и здравето на най-малко шестима души са неизвестни за техните близки".

Отбелязва се също, че има информация за "насилие над жени и деца, включително сексуално насилие".

В тази връзка авторите на изявлението призовават беларуските власти "незабавно да спрат всички нарушения на правата на човека и да сложат край на атмосферата на безнаказаност". "Изключително сме разтревожени от стотиците твърдения за изтезания и друго малтретиране в местата за временно задържане", коментират експертите, призовавайки "да привлечем виновните към правосъдие и да осигурим обезщетение на жертвите и техните семейства".

Изявлението е подписано от 13 експерти, включително специалния докладчик на ООН за изтезанията Нилс Мелцер, както и негови колеги, участващи в защитата на правата на свобода на мнението, Ирена Хан; свободата на събирания, Клемент Нялецоси Вул; ситуацията в областта на правата на човека в Беларус, Анаис Марин и членове на две работни групи на ООН - за насилствени изчезвания и за произволно задържане.

Президентът на Литва Гитанас Науседа се обърна към Съвета на ООН по правата на човека с апел за спешно обсъждане на ситуацията в Беларус. Това се посочва в съобщение до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

"Призовавам Съвета на ООН по правата на човека спешно да проведе дискусия относно положението в Беларус".

Според Науседа участниците в дискусията трябва да се обърнат към Минск с призив да се въздържат от използване на сила, да осигурят спазването на принципите на международното право и правата на човека в страната и да започнат мирен трансфер на власт. "Провеждането на такава дискусия би било навременна и значителна стъпка".

Той също така вярва, че ООН и международната общност биха могли по-активно да подкрепят усилията на балтийските страни за изграждане на диалог между беларуските власти и представители на гражданското общество и провеждане на нови президентски избори.

Стотици задържани на многохиляден протест в Беларус

Стотици задържани на многохиляден протест в Беларус

Тази неделя бележи третата седмица на протести в страната

Стотици ученици бойкотираха началото на учебната година в Беларус във вторник, отговаряйки на призив на Светлана Тихановская за нови избори и да се задържи натиска върху президента Александър Лукашенко да подаде оставка, съобщава "Ройтерс".

Много държавни училища бяха използвани като избирателни секции, а учителите бяха използвани за преброяване на бюлетините на изборите на 9 август, които избирателната комисия заяви, че Лукашенко е спечелил с 80% глас, за да си осигури шести мандат.

Студенти, развяващи опозиционни знамена, маршируваха по улицата и събираха подписи пред няколко колежа в Минск, призовавайки Лукашенко да се оттегли, обяснява очевидец. Видеоклипове в социални мрежи показват, че някои студенти са задържани.

Екипът на Тихановская заяви, че бойкотът е необходим, за да се "покаже, че младите хора не могат да стоят настрана от събитията, които се случват в Беларус".

"Наситеното със събития лято приключи. Време е да насочим енергията в творческата посока", пише в прессъобщение официалната агенция Белта, цитирайки Лукашенко, който посети колеж за професионално обучение в град Барановичи в Югозападна Беларус.

Лукашенко определи протестиращите като "плъхове", подкрепени от чужбина. В понеделник беше задържан трети член на опозиционен съвет, създаден от Тихановская за договаряне на трансфер на власт.

Литва, Латвия и Естония наложиха забрана за пътуване на Лукашенко и 29 други белоруски служители.

Европейският съюз работи по свой списък с лица, които да получат подобни санкции, но се очаква да изключи Лукашенко. Западните страни са предимно предпазливи, за да не предизвикат намеса на Русия.

Лукашенко заплаши, че ще затвори европейските транзитни маршрути през страната си, за да отмъсти срещу всякакви санкции.

Болтън: Русия няма да позволи цветна революция в Беларус, а ЕС само говори

Болтън: Русия няма да позволи цветна революция в Беларус, а ЕС само говори

Лукашенко изключи възможност за гражданска война