Русия няма да позволи поредната "цветна революция" близо до своите граници, коментира бившият помощник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, цитиран от "Дейли телеграф" и ТАСС.

"След като спечели свобода на действие, Русия няма да позволи поредната "цветна революция" на своите граници", твърди той, вярвайки, че "политическото оцеляване" на президента на Беларус Александър Лукашенко зависи от Кремъл.

"Лукашенко може още да не осъзнава това, но обръщането му за помощ към Москва най-вероятно означава, че той се отказва от властта в Минск", обяснява Болтън.

Той коментира, че "гражданите на Беларус скоро трябва да решат дали наистина искат свобода и независимост. Независимо дали им харесва или не, те трябва да изберат дали тяхната революция е прозападна или проруска".

Според него по отношение на ситуацията в Беларус ЕС "говори много, а действа малко. От друга страна и Тръмп е оскъден с думи, действия и не прояви достатъчно внимание. Очевидно промяна няма да има до изборите (САЩ) на 3 ноември, където успехът е единственото, което има значение за Тръмп. И какво наистина интересува ЕС, все още не е ясно".

Русия още няма да изпраща войски в Беларус

Русия още няма да изпраща войски в Беларус

Според Кремъл ситуацията е под контрол

Лукашенко заяви, че в републиката няма да има гражданска война. "Ако започнем да се удряме един друг през коляното, вие знаете какво ще се случи. Ще има поне гражданска война. Но не се притеснявайте, това няма да се случи".

Според него никой няма да даде на беларусите повече, отколкото могат да си спечелят сами. Той добави още, че Минск е принуден да провежда многовекторна политика, независимо как се развива ситуацията.

Той добави, че няма да позволи "натиск на никоя църква" в републиката. "В Беларус църквите са работили и ще продължат да работят. Всеки гражданин трябва да има своя собствен път към храма"

Беларус може да затвори границите близо до Брест и Гродно, като по този начин блокира търговските пътища на изток

Балтийските държави се противопоставят на Беларус по "директна команда", по-зрелите държави разбират опасността от конфликт с републиката поради евентуалното затваряне на белоруската граница за западни стоки.

Лукашенко заяви и че беларусите и руснаците имат една обща родина от Брест до Владивосток.

Нова партия се роди в Беларус

Нова партия се роди в Беларус

Идеята е мобилизация на опозицията