Литва, Латвия и Естония наложиха забрани за пътуване на президента Александър Лукашенко и 29 други беларуски властници, задействайки се за налагане на санкции преди останалата част от ЕС, предаде "Ройтерс".

Трите прибалтийски държави предвождат призивите Западът да предприеме по-твърди действия срещу Лукашенко, който е обвинен от противници и Запада, че е фалшифицирал изборите за удължаване на 26-годишното си управление.

Лукашенко постави половината армия на Беларус в пълна бойна готовност

Лукашенко постави половината армия на Беларус в пълна бойна готовност

САЩ: Ситуацията в Беларус не е съперничество между Изтока и Запада или Русия и САЩ

Санкциите са насочени към властници, които трите прибалтийски държави обвиняват за фалшифициране на изборите и играят роля в насилието срещу протестиращите след изборите на 9 август. Включването на Лукашенко в списъците изпраща съобщение до други европейски страни, които не са склонни да подкрепят мерките срещу него.

Лукашенко, съюзник на Москва, отрича изборни манипулации и заяви, че протестиращите са подкрепяни от чужбина.

За Лукашенко Беларус е като СССР преди Отечествената война

За Лукашенко Беларус е като СССР преди Отечествената война

Напрежението в страната продължава

"Казахме, че се нуждаем от мирен диалог и споразумение между режима и обществото, но виждаме, че режимът не е готов за това", заяви литовският президент Гитанас Науседа, като допълни: "Ние виждаме, че трябва да продължим напред и да покажем пример на други страни."

Европейският съюз работи по свой собствен списък с хора в Беларус, които да удари с подобни санкции, но западните страни бяха като цяло предпазливи от провокиране на намеса от страна на Русия.

Путин и Лукашенко договориха среща в Москва

Путин и Лукашенко договориха среща в Москва

Трябва да укрепят двустранните отношения и да разширят сътрудничеството си

Трите малки прибалтийски държави са в ЕС, а Литва и Латвия граничат с Беларус. Литва е домакин на опозиционния кандидат Святлана Тихановская, която избяга там след изборите, а поддръжниците ѝ твърдят, че е спечелила.

Тихановская ще говори в Съвета за сигурност на САЩ в петък по покана на Естония, каза нейният говорител.

Десетки хиляди протестиращи отново излязоха на улиците в центъра на Минск вчера, като се стремяха да задържат натиска върху Лукашенко да подаде оставка. Най-малко 140 души бяха задържани.

Лукашенко обеща твърда реакция срещу налагането на санкции

Лукашенко обеща твърда реакция срещу налагането на санкции

"Да видим кой - кого ще плаши", да помислят в какво може да се превърне Европа, "ако Беларус пламне"

Лукашенко заплаши в петък, че ще прекъсне европейските транзитни маршрути през страната си, като отмъсти срещу всякакви санкции.

Стоките от Беларус представляват почти една трета от железопътния трафик и обема на пристанищата в Литва. Беларус също е основен сухоземен маршрут за европейски стоки към Русия и преминаване на тръбопроводи, а също транзитира руски нефт до Европа.

Президентът Владимир Путин покани Лукашенко в Москва, в знак на подкрепа от Кремъл.

Лукашенко с "Калашников" в ръка: агресията на отчаянието

Лукашенко с "Калашников" в ръка: агресията на отчаянието

Пропаст е зейнала между него и народа му...