Появата на Лукашенко по телевизията с автомат "Калашников" в ръка показва колко отчаян е беларуският президент. И колко голяма пропаст е зейнала между него и собствения му народ, пише анализаторът Юрий Решето в коментар за Дойче веле.

"Батка" Лукашенко този път надмина всички очаквания! За тези 26 години, откакто е на власт, хората го бяха виждали в какви ли не роли: на бивш директор на колхоз, който със запретнати ръкави сади картофи; на съветски апаратчик, който мъмри като малки деца своите недоволни и нацупени министри; на политик, отричащ корона-опасността и препоръчващ за профилактика една голяма водка, а после сам се заразява с вируса; на наперен мачо, който се подиграва на жените в политиката, а своята опонентка Светлана Тихановская нарича "малко момиченце, което не знае какво върши".

Накрая видяхме Лукашенко в още една роля: след изборите той се превърна в пообъркан и разкаян слуга на народа, който очевидно беше изненадан от общонационалните стачки на своите доскоро верни привърженици, и който дори беше освиркан от работниците в голям тракторен завод.

Новият Лукашенко

През изминалите години, месеци и дни Александър Лукашенко се превъплъти във всички тези различни роли. В края на миналата седмица обаче беларуската телевизия показа поразмазани кадри, заснети със смартфон, на които се виждаше един съвършено нов Лукашенко - президент, който сякаш е готов да използва всички средства, за да опази властта си от враговете, но в действителност вече е притиснат до стената.

В тези кадри цял свят видя един Лукашенко с черна бейзболна шапка и угрижена физиономия да се прибира с хеликоптер в резиденцията си, прелитайки над Минск. Още във въздуха той нарежда на пилота в кабината да се снижи по-близо до демонстрантите, които той нарича "плъхове". След това облеченият в бойна униформа президент, напомнящ на Рамбо, тръгва към демонстрантите. Най-напред се поспира край групичка служители по сигурността, които се опитват да държат протестиращите на сигурна дистанция от президента. Лукашенко благодари на облечените в черно бойци от специалните части, а в посока на демонстрантите изпраща заплашително "Ще им дадем да се разберат!"

И всичко това - с бронежилетка и автомат "Калашников" в ръка. Да ви прилича на президент на европейска държава през 21 век? Заедно с бейзболната шапка това наистина са добри аксесоари за екшън-филм, но в случая те изиграха лоша шега на Лукашенко.

Един държавен глава, който черпи своята легитимност уж от над 80% от гласовете, не би трябвало да се бои от хората, а напротив - да се окъпе във всенародната любов. Разбира се, ако наистина ги има тези 80%... Вместо това обаче Лукашенко тръгва към своите граждани с "Калашников" в ръка.

Непреодолима пропаст между президент и народ

А народът му? 150 000 демонстранти на площад "Независимост" в Минск мирно настояват за оставката на президента. И съвсем целенасочено избягват сблъсъците с полицията, променяйки за тази цел дори маршрутите си. Те скандират, пеят и прегръщат войниците цвете, а не с оръжие в ръка. От това по-ярък контраст - здраве му кажи!

Всъщност, може би по-ярък контраст е единствено зейналата пропаст между Александър Лукашенко и неговия беларуски народ.