Беларуският лидер Александър Лукашенко сравни ситуацията на западната граница на Беларус със ситуацията в Съветския съюз преди началото на Великата отечествена война. Това съобщи РИА "Новости".

Той каза, че е привел половината армия в пълна бойна готовност, защото тогава "съветската армия е била приспивана" и не е била готова да се противопостави.

Лукашенко постави половината армия на Беларус в пълна бойна готовност

Лукашенко постави половината армия на Беларус в пълна бойна готовност

САЩ: Ситуацията в Беларус не е съперничество между Изтока и Запада или Русия и САЩ

"Учих добре история и я знам. Затова правя изводи. Това беше урок за мен ", каза белоруският президент.

Лукашенко също така увери, че жителите на страната нямат причина да се притесняват, тъй като той е готов да реши съществуващите проблеми.

Лукашенко обеща твърда реакция срещу налагането на санкции

Лукашенко обеща твърда реакция срещу налагането на санкции

"Да видим кой - кого ще плаши", да помислят в какво може да се превърне Европа, "ако Беларус пламне"

На 9 август в Беларус се проведоха президентски избори. След закриването на избирателните секции в републиката започнаха масови протести срещу фалшифициране на резултатите. По време на протестите полицията и вътрешните войски използват сълзотворен газ, светлини гранати и гумени куршуми срещу демонстранти.

По-късно започна стачка в най-големите индустриални предприятия в страната, служителите поискаха нови избори и прекратяване на грубото отношение към протестиращите по време на демонстрации. Всички щабове на кандидатите за опозиция обявиха, че не признават официалните резултати от изборите.