Руските сили започнаха директни атаки в жилищните райони на Северодонецк, без да са обкръжили напълно града, и вероятно ще се борят да завземат позиции в самия град.

Това се посочва в доклад на Института за изследване на войната.

Руските сили в Лиман изглежда разделят усилията си - атакуват както на югозапад, за да подкрепят спрелите сили в Изюм, така и на югоизток, за да напреднат към Сиверск.

Зеленски: Донбас ще бъде украински

Зеленски: Донбас ще бъде украински

Украйна разби мита за руската армия

Вероятно ще се борят да постигнат и двете цели през следващите дни.

Руските сили в Попасна се стремят да напреднат на север, за да подкрепят обкръжаването на Североднестк, вместо да настъпват на запад към Бахмут.

Позициите на североизток от град Харков остават до голяма степен статични, без сериозни атаки нито от руските, нито от украинските сили.

Руските сили продължават да укрепват отбранителните си позиции по южната ос и да развиват усилията си за интегриране на Херсонската област в руските икономически и политически структури.

Зеленски за Донбас: Там е ад - това не е преувеличение

Зеленски за Донбас: Там е ад - това не е преувеличение

В Донбас окупаторите се опитват да оказват още по-голям натиск

И в сводката си от тази сутрин Генералният щаб на украинската армия потвърждава настъплението на руснаците в Донбас, както и увеличаващата се интензивност на тактическите и армейските авиационни операции.

В Харковско направление и Славянск Русия обстрелва гражданска инфраструктура в районите на Терновая, Прудянка, Руски Тишки, Кутузовка, Варваровка, Петровка, Михайловка, Коробочкино и Студенок, Святогорск, Богородично, Карнауховка и Вернополе.

Руските войски се опитват да се укрепят в района на Лиман. Продължава обстрелът с минохвъргачки и ракетни установки на селищата Озерное и Диброва.

В Северодонецкото направление, подкрепена от артилерия, Русия проведе щурмови действия в районите на Северодонецк, Осколоновка и Тошковка, но нямаше успех, понесе загуби и се оттегли на предварително заетите позиции.

В направленията Новопавловск и Запорожие врагът обстрелваше гражданската инфраструктура в районите на Времовка, Полтавка, Красное, Хулиайполе, Орехов, Камянске и други населени места.

Украинското разузнаване съобщава и за продължаващата скрита мобилизация в Русия.