Около 10 часа сутринта в цяла Украйна е обявена въздушна тревога. Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна съобщиха за изстрелване на ракети "Кинжал" в посока Киев, съобщава Руската служба на Би Би Си

Кметът на града Виталий Кличко съобщи за експлозии в Киев. По-късно той уточни, че "фрагменти от ракета са паднали на територията на една от детските болници в столицата", а жертви няма.

"Според предварителната информация няколко фрагмента са паднали на територията на детската болница в Оболонския район. Информацията за пострадали и разрушенията се проверява ", каза Сергий Попко, ръководител на военната администрация на Киев.

Кметът Кличко по-късно допълни, че отломки от ракети са паднали и в открита местност и вилна зона.

За експлозии във Виницка и Хмелницка области съобщи украинската обществена телевизия "Суспильне", позовавайки се на свои кореспонденти.

Тази сутрин руските военни са нанесли ракетен удар по Ивано-Франковска област и са поразили граждански обект, съобщи ръководителят на областната администрация Светлана Онищук.

По думите й едно дете е откарано в болница в критично състояние - лекарите са направили всичко възможно, но не са успели да спасят живота му.

Както уточниха от Генералната прокуратура на Украйна, обстрелът на Ивано-Франковска област е извършен с аеробалистични ракети. Една от тях е попаднала върху частна къща в Коломийския район, където живее семейство с три деца. Загиналото момче е на осем години.

ООН: Русия удари наша база в Запорожие

ООН: Русия удари наша база в Запорожие

Акт на агресия срещу световната организация

Говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат по-късно през деня заяви, че тази сутрин руснаците явно са имали за цел младите украински пилоти, които заминават на обучение в западни страни. По думите му четирите ракети "Кинжал" са били насочени към летището в Ивано-Франковск, където именно са разположени младите пилоти.